Ιράν και Συρία στο επίκεντρο των συζητήσεων Κέρι-Χέιγκ

 Το Ιράν έχει ακόμη χρόνο στη διάθεσή του για να βρει μια διπλωματική λύση στη διεθνή κρίση που έχει προκληθεί από το πυρηνικό πρόγραμμά του, ωστόσο η Τεχεράνη θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τις μεγάλες δυνάμεις "με καλή πίστη", υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ

Παρόλα αυτά, ο Κέρι προειδοποιήσει ότι "το παράθυρο για μια διπλωματική λύση δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτό επ' άπειρον. Είναι ανοιχτό τώρα".

"Είμαστε προετοιμασμένοι να διαπραγματευτούμε με αμοιβαίο σεβασμό, σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε τις όποιες τρομερές συνέπειες θα είχε μια αποτυχία. Έτσι, η επιλογή πράγματι βρίσκεται στα χέρια των Ιρανών. Και ελπίζουμε ότι θα κάνουν τη σωστή επιλογή", κατέληξε ο Αμερικανός Υπ. Εξωτερικών.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε σότι η συνεχιζόμενη βία στη Συρία συνιστά άλλη μία απόδειξη ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψει την εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και ζήτησε-από κοινού με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ-   να αυξηθεί σημαντικά η υποστήριξη προς τη συριακή αντιπολίτευση προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις παρατεταμένες συγκρούσεις.

Αναφερόμενος στη προγραμματισμένη διεθνή συνάντηση της Ρώμης για τη Συρία, στις 28 Φεβρουαρίου, ο Κέρι κάλεσε τους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης να δώσουν το παρών "για να ενημερώσουν" τους διεθνείς εταίρους.

"Θέλω οι φίλοι μας της συριακής αντιπολίτευσης να ξέρουν ότι δεν πάμε στη Ρώμη απλά και μόνο για να συζητήσουμε. Πάμε στη Ρώμη για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα και ενδεχομένως ακόμη και άλλα επιλογές που μπορεί να συζητηθούν περαιτέρω στη συνέχεια", πρόσθεσε.