Αποκλειστικά και μόνο στο νέο Πάπα το πόρισμα για τα VatiLeaks

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI δέχτηκε σήμερα την τριμελή επιτροπή καρδιναλίων η οποία διεξήγαγε έρευνα από τον περασμένο Απρίλιο για το σκάνδαλο VatiLeaks, το οποίο αφορά τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων του Βατικανού, ανακοίνωσε η Αγία Έδρα.

 Η έκθεση που συνέταξαν μετά την διεξαγωγή της έρευνας θα παραδοθεί αποκλειστικά και μόνο στο νέο Πάπα. "Ο Άγιος Πατέρας αποφάσισε οι ενέργειες, οι οποίες είναι γνωστές μόνο σε εκείνον, να τεθούν στην αποκλειστική διάθεση του διαδόχου του", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι. 

Ο Βενέδικτος XVI είχε αναθέσει τον Απρίλιο, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο VatiLeaks, στους τρεις καρδινάλιους να εξετάσουν δεκάδες πρόσωπα που εργάζονται στο Βατικανό, πολιτικούς υπαλλήλους και κληρικούς, συμπεριλαμβανομένων και άλλων καρδιναλίων, για τη διαρροή των εμπιστευτικών εγγράφων. Η έκθεσή τους παραμένει εμπιστευτική.

 Στην υπόθεση VatiLeaks, ο Πάολο Γκαμπριέλε, ο οικονόμος του Ποντίφικα, καταδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους γιατί υπεξαίρεσε εμπιστευτικά έγγραφα του Βατικανού αλλά του δόθηκε χάρη αργότερα, από τον ίδιο τον Βενέδικτο.

Ο ιταλικός Τύπος είχε αναφέρει την εκδοχή ο Πάπας να παραδώσει την έκθεση στους καρδινάλιους κατά τις συνελεύσεις τους από 1ης Μαρτίου για την προετοιμασία του κονκλάβιου για την εκλογή του διαδόχου του.