Νίκη Αναστασιάδη με ισχυρή λαϊκή εντολή

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57.48%

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε 175.267 ψήφους, ποσοστό 42.52%. Η αποχή ανήλθε στο 18,42%

Ο κύριος Μαλάς συνεχάρη και δημόσια τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Τον κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Λόγω του επείγοντος της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, της εξεύρεσης τρόπου εξόδου από την οικονομική κρίση και του κυπριακού ο κύριος Αναστασιάδης δεν θα έχει περίοδο χάριτος.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για τάχιστη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για τις τράπεζες και το κράτος, ο νέος πρόεδρος καλείται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να καταβάλει προσπάθειες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των πολιτικών και με συνταγματικό εργαλείο τη νωπή ετυμηγορία του λαού να προχωρήσει τάχιστα σε μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές, που απαιτούνται για την πρόοδο της Κύπρου.

Tι είχε μεταδώσει το news.gr

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κύπρου, καθώς εξελέγη με μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του, Σταύρο Μαλά, στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η ανακήρυξη του νέου προέδρου θα γίνει στις 10.00 το βράδυ,απόψε στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία από τον γενικό έφορο των εκλογών, για τον πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός.

Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν με ελληνικές και κυπριακές σημαίες για να πανηγυρίσουν την εκλογή του νέου προέδρου της Κύπρου.

Στις 18.50 και με καταγεγραμμένο ήδη το 72,26% των ψήφων, ο κύριος Αναστασιάδης λαμβάνει το 57,60% και ο Σταύρος Μαλάς, το 42,40%. Η αποχή κυμάνθηκε στο 19.29%, κατά 3% αυξημένη σε σχέση με τις εκλογές του α γύρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε και ψήφους ακόμα και από το ΑΚΕΛ, το οποίο είχε υποστηρίξει τον Σταύρο Μαλά, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το 4,2% των οπαδών του ΑΚΕΛ ψήφισε το Νίκο Αναστασιάδη.

Παρόλ' αυτά το 82,5% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ ψήφισαν Σταύρο Μαλά κάτι που σημαίνει ότι το κουμμουνιστικό ΑΚΕΛ κράτησε την δύναμή του, ενώ μόλις ένα 2,1% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού φαίνεται ότι ψήφισε τον κύριο Μαλά.

Νίκη για το Νίκο Αναστασιάδη με 57,5 - 61,5% δείχνει και το exit poll του ΡΙΚ για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Ο αντίπαλος του, Σταύρος Μαλάς, συγκεντρώνει το 38,5-42,5%. Το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς στο εκλογικό κέντρο του προέδρου του ΔΗ.ΣΥ.

Την ίδια εικόνα σαφούς επικράτησης δίνουν και τα exit poll των άλλων τριών τηλεοπτικών σταθμών στην Κύπρο.

Αναλυτικότερα:

Ν.Αναστασιάδης Στ.Μαλάς

ΡΙΚ 57,5-61,5     38,5-42,5

Σίγμα 58,6-62,6  37,4-41,4

Mega 57-60        40-43

Ant1 58-62         38-42

Το αίτημα για ισχυρή λαϊκή εντολή που είχε εκφράσει ο Αναστασιάδης, πραγματοποιήθηκε, καθώς εξελέγη με μεγάλη διαφορά, ενώ όσοι τον υποστήριξαν άρχισαν στα τηλεοπτικά πάνελ να του υπνενθυμίζουν την ευθύνη που έχει για την διαπραγμάτευση της υπογραφής του μηνμονίου και την υλοποίηση της υπόσχεσης που έδωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο.