Τουρκία: Ένταξη και κουρδικό τα “αγκάθια” στην ατζέντα της Μέρκελ

Δυσκολίες κρύβει η επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ  στην Τουρκία μεθαύριο, Κυριακή .Η καγκελάριος της Γερμανίας μοιάζει όλο και πιο απομονωμένη στην προσωπική της αντίθεση στην προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αντιμετωπίζει επικρίσεις από την τουρκική πολιτική ηγεσία για την "ήπια" προσέγγισή της έναντι των Κούρδων αυτονομιστών ακτιβιστών.

Η διήμερη επίσκεψη της Μέρκελ σημειώνεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία. Η αλλαγή προέδρου στη Γαλλία δίνει νέα ώθηση στην διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα είναι αναγκασμένη να συνεργασθεί πιο ενεργά με τις χώρες της Δύσης, καθώς η σύρραξη στη Συρία δοκιμάζει τις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες.

Η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εξάλλου αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ιδρυτή και ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που κρατάει 28 χρόνια, και εξοργίζεται από τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη στρατολόγηση μελών από τα μέλη της οργάνωσης αυτής στο εξωτερικό και ειδικά στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ, καγκελάριος από το 2005, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ασκεί την εξουσία επί μία δεκαετία, έχουν μια άβολη σχέση. Εκείνη τον βρίσκει αυταρχικό, μάτσο με επιθετικό τρόπο, προκλητικό. Εκείνος θεωρεί ότι, η πάγια θέση της περί μιας "προνομιακής εταιρικής σχέσης" μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ. απέχει παρασάγγας από την πλήρη ένταξη και απεικονίζει ανάγλυφα τα "δύο μέτρα και δύο σταθμά", όπως λέει, των Ευρωπαίων έναντι της Τουρκίας.

"Παρά τις αναντίρρητες διαφορές απόψεων για ορισμένα θέματα, υπήρχε πάντοτε ένα θεμέλιο για να βασίζονται οι συνομιλίες, η επιθυμία να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο και να δείξουμε σεβασμό", είπε ένας αξιωματούχος ερωτηθείς γι' αυτή την διμερή σχέση.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, οι οποίες άρχισαν το 2005, έχουν αποτελματωθεί λόγω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό -η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και την αντίθεση του Παρισιού και του Βερολίνου στην τουρκική ένταξη.

Όμως την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξεπαγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο που άπτεται της βοήθειας για τις περιοχές της ΕΕ.