“Δεν μιλάμε για γερμανική Ευρώπη αλλά για ευρωπαϊκή Γερμανία”

“Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα οδηγήσει σε μια πιο ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι σε μια Ευρώπη κατ' εικόνα και ομοίωση της Γερμανίας” δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος, Γ. Γκάουκ, προσπαθώντας να καθησυχάσει όλους εκείνους που φοβούνται το... πάνω χέρι που έχει η Γερμανία στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

Σε ομιλία του, στην οποία αναμενόταν να παρουσιάσει το όραμά του για την Ευρώπη, ο Γιοάχιμ Γκάουκ -πρώην λουθηρανός πάστορας και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την άλλοτε ΓΛΔ- κάλεσε τους πολίτες να κοιτάξουν πιο πέρα από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τις πολιτικές εντάσεις και να δουν την Ευρώπη ως μια ένωση κοινών αξιών.

“Με ανησυχεί όταν ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη μοιάζει να προκαλεί σκεπτικισμό και καχυποψία σε ορισμένες χώρες. . . Μου προκάλεσε κατάπληξη το πόσο γρήγορα οι αντιλήψεις διαστρεβλώθηκαν, σαν η σημερινή Γερμανία να είχε μια μακρά παράδοση άσκησης πολιτικών ισχύος”, είπε ο Γκάουκ.

“Αλλά διαβεβαιώνω όλους τους πολίτες στις γειτονικές χώρες, δεν βλέπω κανέναν στη γερμανική πολιτική τάξη που να θέλει να προωθήσει μια γερμανική υπαγόρευση (εντολών στην Ευρώπη). . . Βάσει της δικής μου βαθιάς πεποίθησης μπορώ να πω: περισσότερη Ευρώπη δεν σημαίνει στην Γερμανία μια γερμανική Ευρώπη. Μάλλον σημαίνει για εμάς μια ευρωπαϊκή Γερμανία”.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας δεν έχει σημαντική πολιτική ισχύ, αλλά έχει συμβολική και ηθική επιρροή.