Έκτακτες αλλαγές στο κονκλάβιο εξετάζει ο Πάπας

Ο Πάπας Βενέδικτος μπορεί να αλλάξει τους κανόνες διαδοχής που διέπουν το κονκλάβιο , το οποίο αναμένεται να εκλέξει με άκρα μυστικότητα τον επόμενο Ποντίφικα στα μέσα Μαρτίου.

Ο Βενέδικτος σκέφτεται να επισπεύσει την διαδικασία εκλογής νέου Πάπα πριν από την 15η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει οριστεί η έναρξη της διαδικασίας από το κονκλάβιο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι,ο απερχόμενος Πάπας  εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ενός "Proprio Motu (σ.σ. κατά λέξη "με δική του πρωτοβουλία"), ένα έγγραφο το οποίο έχει την δύναμη να αλλάζει τους νόμους της  Εκκλησίας ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες της κάθε περίπτωσης.

Με την κίνηση αυτή ο πάπας επιδιώκει να “αποσαφηνίσει ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα” που αφορούν το κονκλάβιο , σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Βενέδικτος θα παραιτηθεί  στις 28 Φεβρουαρίου.Σύμφωνα με τους κανόνες της ρωμαοκαθολικής εκκλησίας, θα πρέπει να περάσουν 15-20 ημέρες πριν από τη σύγκληση του κογκλάβιου- ώστε να μπορέσουν οι καρδινάλιοι απ' όλο τον κόσμο να φτάσουν εγκαίρως στο Βατικανό.

 Ο Αμπρότζιο Πιατσόνι, ένας ιστορικός του Βατικανού, είπε σήμερα ότι εφόσον οι καρδινάλιο φτάσουν στη Ρώμη νωρίτερα, δεν υπάρχει κανένας λόγο για καθυστερήσεις.Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα ο Λομπάρντι είχε παραδεχτεί ότι το κογκλάβιο μπορεί να συνεδριάσει νωρίτερα από τις 15 Μαρτίου.

Στο κογκλάβιο μετέχουν 117 καρδινάλιοι οι οποίοι θα συνεδριάσουν κεκλεισμένων των θυρών στην Καπέλα Σιξτίνα μέχρι να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Βενέδικτο. Για την εκλογή του νέου πάπα απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων.