Βραβείο… ειρήνης στον Ολάντ για τον πόλεμο στο Μάλι

Το βραβείο Φελίξ Ουφουέτ-Μπουανί της UNESCO για την επιδίωξη της ειρήνης απονεμήθηκε στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ “για τη σημαντική συνεισφορά του στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αφρική”, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός.

Η επιτροπή επιλογής εκτίμησε “την αλληλεγγύη που επέδειξε η Γαλλία απέναντι στους αφρικανικούς λαούς” και  επαίνεσε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας στο να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες, πραγματοποιώντας στρατιωτική επιχείρηση στο Μαλί εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών.

Το βραβείο  φέρει το όνομα του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Ακτής Ελεφαντοστού Φελίξ Ουφουέτ-Μπουανί και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 150.000 δολαρίων

Σύμφωνα με την UNESCO, το βραβείο Φελίξ Ουφουέτ-Μπουανί “προτείνει την τίμηση προσωπικοτήτων ακόμη εν ζωή, θεσμούς, ή δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται ακόμη και έχουν συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό να προαχθεί, να επιδιωχθεί, να διαφυλαχθεί και να εμπεδωθεί η ειρήνη”. 

Η ημερομηνία απονομής του βραβείου δεν έχει αποφασισθεί ακόμη.

Την ίδια ώρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τα κυβερνητικά στρατεύματα για την εκτέλεση  αμάχων πολιτών στο βόρειο Μάλι και ζητά να διωχθούν ποινικά οι στρατιώτες που ευθύνονται για τις εκτελέσεις χωρίς δίκη και τις εξαφανίσεις πολιτών Τουαρέγκ, Αράβων και Φουλάνι για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι διατηρούσαν δεσμούς με τους ισλαμιστές .

Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι έχει κάνει έρευνες που δείχνουν ότι από τα μέσα Ιανουαρίου- μετά τη διεθνή επέμβαση στο Μαλί εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών ανταρτών- "στρατιώτες καταδίωκαν μέλη των κοινοτήτων των Φουλάνων, των Τουαρέγκ και των Αράβων στις ζώνες του Τιμπουκτού, του Γκάο, του Σεβαρέ, το Μπόνι και του Κόνα".

Για παράδειγμα,  στις αρχές Φεβρουαρίου, οι Μαλινέζοι στρατιώτες συνέλαβαν έναν 43χρονο Τουαρέγκ. "Τον ξυλοκόπησαν άγρια, τον έκαψαν με τσιγάρα στο στήθος και στα γεννητικά όργανα, τον μισοστραγγάλισαν και τον υποχρέωσαν να εισπνεύσει από τη μύτη μια τοξική ουσία που του έκαψε τον οισοφάγο".

 "Η αποκατάσταση της ασφάλειας στο βόρειο Μαλί σημαίνει ότι θα προστατεύονται οι πάντες, ανεξάρτητα από την φυλή στην οποία ανήκουν", δήλωσε η Κορίν Ντούφκα, υπεύθυνη του HRW για τη Δυτική Αφρική.

 Ο πόλεμος στο βόρειο Μαλί ανάγκασε 22.000 άμαχους Μαλινέζους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Τουαρέγκ και Άραβες που υποστηρίζουν ότι φοβούνται τα αντίποινα του στρατού.