Βουλγαρία: Τη Δευτέρα η πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Το GERB θα είναι το πρώτο κόμμα που θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, τη Δευτέρα, μετά τη σημερινή αποδοχή της παραίτησης της κυβέρνησης από τη βουλή, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο  Πλέβνελιεφ ανήγγειλε ότι θα συγκαλέσει αύριο, Παρασκευή, για διαβουλεύσεις, τους πολιτικούς αρχηγούς  "όλους μαζί ώστε να μην προκύψει καμία υπόνοια για μυστικές 'ζυμώσεις' εκ μέρους της προεδρίας" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σε περίπτωση που τα βασικά κόμματα δεν δεχθούν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως έχουν προαναγγείλει, ο  Πλέβενελιεφ θα πρέπει να ορίσει προσωρινή κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.

Η διοργάνωση έντιμων εκλογών θα είναι η κύρια αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης, την οποία δήλωσε έτοιμος να ορίσει ο Βούλγαρος πρόεδρος. Παρόλα αυτά ο Πλέβενελιεφ απηύθυνε έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες "να καταβάλουν κάθε προσπάθεια υπέρ της διατήρησης της κοινωνικής γαλήνης, να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα και αποφασιστικά τις προβοκάτσιες και τις απόπειρες υποδαύλισης της έντασης και της αντιπαράθεσης στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας".

Νωρίτερα, το βουλγαρικό κοινοβούλιο έκανε "πανηγυρικά αποδεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, με ψήφους 209 υπέρ - έναντι πέντε κατά και μίας αποχής. Ο ίδιος ο παραιτηθείς πρωθυπουργός δεν προσήλθε στη συνεδρίαση , επικαλούμενος φόρτο εργασίας. 

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση κι ενώ η βουλή επρόκειτο να ψηφίσει επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και επονομαζόμενου "αρχιτέκτονα" της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής Συμεών Ντιάνκοφ, ο  Μπορίσοφ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης. Είχαν προηγηθεί, μία μέρα πριν, (την Τρίτη) βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, στο κέντρο της Σόφιας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 25 ατόμων, εκ των οποίων οι 14 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.