Ιταλία: “Όχι” του Ναπολιτάνο σε νέα προεδρική θητεία

Δεν θα υπάρξει δεύτερη θητεία για τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ξεκαθάρισε σήμερα το προεδρικό μέγαρο.

“Ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο έχει εξηγήσει εδώ και καιρό τους προσωπικούς και θεσμικούς λόγους για τους οποίους δεν θεωρεί ότι μπορεί να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα να προταθεί εκ νέου το όνομά του για την προεδρία της Δημοκρατίας”, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ιταλική προεδρία.

   Με τον τρόπο αυτό 88χρονος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η θητεία του οποίου λήγει σε ένα μήνα απάντησε έμμεσα στην πρόταση του Μάριο Μόντι, που χθες είχε αναφερθεί στην δυνατότητα μιας επανεκλογής του στο ύψιστο θεσμικό αξίωμα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

   Το νέο κοινοβούλιο, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου, αναμένεται να εκλέξει τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας και στην συνέχεια τον νέο πρόεδρο της δημοκρατίας.

   Τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα είναι εκείνα του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, του επίσης πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο (προερχόμενου από το σοσιαλιστικό κόμμα) της πρώην επιτρόπου της Κομισιόν Έμμας Μπονίνο -ιστορικού στελέχους του ριζοσπαστικού κόμματος- και της Άννας Φινοκιάρο, εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος στην γερουσία της Ρώμης.