Σκληρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από την ΕΕ

Την επιβολή νέων και βαρύτερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της τρίτης κατά σειρά πυρηνικής δοκιμής της Πιονγιανγκ από το 2006, την περασμένη εβδομάδα.

Οι κυρώσεις περιορίζουν ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα εμπορικών συναλλαγών για το καθεστώς της Πιονγιάγκ καθώς επεκτείνουν εκείνες τις οποίες ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιανουάριο. 

Οι νέοι περιορισμοί περιλαμβάνουν υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, όπως συγκεκριμένα είδη αλουμινίου,  τα βορειοκορεατικά ομόλογα, το χρυσό, τα πολύτιμα μέταλλα, και τα διαμάντια. 

Επιπλέον, οι βορειοκορεατικές τράπεζες δε θα μπορούν να δημιουργήσουν νέα παραρτήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες χάνουν τη δυνατότητα δημιουργίας υποκαταστημάτων ή θυγατρικών στη χώρα της Άπω Ανατολής. 

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε χαρακτήρισε τα νέα μέτρα απάντηση σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την περιοχή, αλλά και όλη τη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα προειδοποίησε την διεθνή κοινότητα ότι η Βόρεια Κορέα σκοπεύει  να διεξάγει νέες πυρηνικές δοκιμές και εκτόξευση πυραύλου “πιθανών φέτος”, σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διπλωματικές συνομιλίες.