Απαγορεύει δημοκρατικά την πορνογραφία η προοδευτική Ισλανδία!

Διάσημη για τις θερμοπηγές της, για το ότι είναι πρωθυπουργός της χώρας είναι ένας άνθρωπος που έχει δηλώσει ανοικτά ότι είναι ομοφυλόφιλος, για το ότι πολίτες θα ξαναγράψουν το Σύνταγμα της χώρας μετά το κραχ του τραπεζικού της συστήματος, που οδήγησε στη χρεοκοπία, η Ισλανδία κάνει ένα βήμα πίσω ως προς τις ελευθερίες. Ή μήπως μπροστά;

Θα γίνει πάντως η πρώτη χώρα που ίσως απαγορεύσει τη διαδικτυακή πορνογραφία!

Η εισήγηση που έγινε από μερίδα βουλευτών της χώρας βρίσκει ευρύτατη αποδοχή σε ανθρώπους από το χώρο της αστυνομίας, σε δικηγόρους, σε κοινωνικούς λειτουργούς στον τομέα της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, σε εκπαιδευτικούς, σε ειδικούς της υγείας αλλά και μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

“Είμαστε προοδευτική και φιλελεύθερη κοινωνία όσον αφορά στο γυμνό, στις σεξουαλικές σχέσεις. Επομένως, η θέση μας δεν είναι κατά του σεξ αλλά κατά της βίας. Αφορά στα παιδιά και την ισότητα των φύλων, όχι στον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου” αναφέρει η σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Halla Gunnarsdóttir. “Οι έρευνες δείχνουν ότι η μέση ηλικία των παιδιών που βλέπουν διαδικτυακό πορνό είναι 11 ετών στην Ισλανδία και μας ανησυχεί αυτό καθώς και η αύξηση της βίας στην οποία εκτίθενται” προσθέτει.

Η ισότητα των φύλων είναι μια αξία που αποτιμάται πολύ υψηλά στην Ισλανδία. Η ετήσια έκθεση για την ισότητα των φύλων, Global Gender Gap Report 2012, τοποθετεί την Ισλανδία πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη και πολύ κοντά στις χώρες- πρότυπα για τέτοια θέματα όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.