Διαψεύδει τα περί αθέμιτων πολιτικών παρεμβάσεων ο Ναπολιτάνο

“Είναι εντελώς αβάσιμο να γίνεται αναφορά σε αθέμιτες παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία”, υπογραμμίζεται σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του Ιταλού προέδρου Τζόρτιο Ναπολιτάνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζεται στο ανακοινωθέν ότι “ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την γνωστή του θετική κρίση για τις προόδους που επιτέλεσε η Ιταλία και ο Ιταλός πρόεδρος θεώρησε σωστό να υπογραμμίσει ότι αυτές κατέστησαν δυνατές χάρη στην κοινοβουλευτική υποστήριξη, από μέρους διαφορετικών και αντίθετων πολιτικών δυνάμεων”. Το ανακοινωθέν αναφέρει, επίσης, ότι “στη συνέχεια, στην συνέντευξη Τύπου, ο Ναπολιτάνο παρατήρησε ότι κάποιοι, από την υποστήριξη της κυβέρνησης, πέρασαν σε συνολικές, αρνητικές κρίσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές”

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε ότι “εκτιμά τις προόδους που επιτελέσθηκαν με την κυβέρνηση Μόντι” και ότι “κατέκρινε, κατά κάποιο τρόπο, το ότι μετά από συμμετοχή δεκατριών μηνών στο κυβερνητικό σχήμα, κάποιες δυνάμεις καταδικάζουν τώρα την όλη αυτή πολιτική εμπειρία”. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά ,Ρομπέρτο Μαρόνι, είχε χαρακτηρίσει “μεροληπτική” την στάση του Ναπολιτάνο καλώντας τον να παραμείνει εκτός προεκλογικής εκστρατείας.

Η Αλεσσάντρα Μουσσολίνι δήλωσε ότι “ο Ναπολιτάνο δεν είναι πλέον ο πρόεδρός της”, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του μπερλουσκονικού κόμματος “Λαού της Ελευθερίας”, Φαμπρίτσιο Τσικίτο, υπογράμμισε ότι “είναι καταδικαστέο, κατά κάποιο τρόπο, να γίνεται πολιτική παρέμβαση στην τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας από μέρους του εκπροσώπου του ύψιστου θεσμικού αξιώματος της χώρας, ο οποίος πρέπει να τηρεί πάντα ουδέτερη στάση”.