Οι “χαμένες γενιές” της Ευρώπης

Για “χαμένες γενιές” παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία σοβαρή μελλοντική κρίση στην Ευρώπη κάνει λόγο σε έκθεσή της η φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, παρουσιάζοντας στοιχεία-σοκ για τη φτώχεια στις χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Η Caritas εκτιμά ότι περίπου τρία στα δέκα παιδιά σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία βρίσκονται ή πλησιάζουν στο όριο της φτώχειας και εξηγεί ότι τα δάνεια που έχουν λάβει αυτές οι χώρες, πλην της Ιταλίας, δημιουργούν μία τεράστια τάξη νέων ανθρώπων με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και οι οποίοι υποσιτίζονται, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και πενιχρές εργασιακές προοπτικές.

“Αυτή θα μπορούσε να είναι μία συνταγή όχι μόνο για μία χαμένη γενιά στην Ευρώπη, αλλά για αρκετές χαμένες γενιές”, αναφέρει η Caritas, επικαλούμενη τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως αιτία του φαινομένου η Caritas κατονομάζει τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται, και οι οποίες περιορίζουν τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, ενώ αυξάνουν το κόστος του πετρελαίου και τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

Η Caritas τονίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναρωτηθούν τι σημαίνουν μακροπρόθεσμα αυτά τα στοιχεία, παρατηρώντας ότι, σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που προέρχονται από φτωχά νοικοκυριά είναι πιθανότερο να μην έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο και να δυσκολεύονται να βρουν δουλειά αργότερα.

“Αντιμετωπίζουν ένα μέλλον όπου η προοπτική της ανεργίας απλώνεται μπροστά τους”, επισημαίνει η εκπρόσωπος της Caritas, Ντέιρντρε ντε Μπούρκα.