Η ζωή του Βενέδικτου μετά το Βατικανό

Η τελευταία γενική ακρόαση του Πάπα της Ρώμης Βενέδικτου του 16ου θα διεξαχθεί στις 27 Φεβρουαρίου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ -κατά κόσμον Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ'-  πρόκειται να αναχωρήσει από την Αγία Έδρα με προορισμό την θερινή κατοικία του Καστέλ Γκαντόλφο, 30 χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη, στις πέντε το απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου, αμέσως μόλις ανακοινώσει και επίσημα την παραίτηση του.

Το διαμέρισμα του Ράτσινγκερ στο παπικό κρατίδιο θα σφραγιστεί και θα ξανανοίξει όταν εκλεγεί νέος ποντίφικας. Το δαχτυλίδι του με το οποίο σφράγιζε επίσημα έγγραφα θα σπάσει, κατά πάσα πιθανότητα, σε δυο κομμάτια.

Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν ο πάπας δικαιούται να πάρει σύνταξη, ή αν θα ζήσει μόνο με τα συγγραφικά δικαιώματα των βιβλίων του. Κανείς δεν γνωρίζει, επίσης, τι χρώμα θα έχουν τα καινούρια άμφιά του. Μάλλον θα επιλεγεί το κόκκινο, το χρώμα των καρδιναλίων. Δεν έχει αποφασιστεί πώς θα προσφωνείται.

Πριν από την επίσημη παραίτηση του, ο πάπας είναι πολύ πιθανό να υπογράψει και να δημοσιοποιήσει τον διορισμό του νέου προέδρου της τράπεζας του Βατικανού IOR, που φέρεται ότι θα είναι ένας Βέλγος τραπεζίτης.

Ο Βενέδικτος θα έχει επίσης πριν αποχωρήσει συναντήσεις με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τους προέδρους της Ρουμανίας και της Γουατεμάλας. Οι δύο τελευταίες επισκέψεις είχαν προγραμματιστεί πριν ανακοινωθεί η παραίτησή του.