“Παραιτούμαι για το καλό της Εκκλησίας”

Πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση του ότι θα παραιτηθεί που προκάλεσε σοκ και μπαράζ διαβουλεύσεων σε όλο τον κόσμο έκανε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος. Το πλήθος των πιστών που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην  πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, του επιφύλαξε πανηγυρική υποδοχή. 

Περισσότεροι από 8.000 πιστοί βρίσκονται συγκεντρωμένοι κάτω από το παράθυρο του γραφείου του Πάπα για να τον ακούσουν. 

"Παραιτούμαι για το καλό της Εκκλησίας" είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών ο Βενέδικτος. Διαβεβαίωσε το ποίμνιο του ότι έχει απόλυτη συναίσθηση "της βαρύτητας της απόφασης του" αλλά είναι σαφές ότι δεν έχει το αναγκαίο "πνευματικό και σωματικό σθένος" για να εκτελέσει τα καθήκοντα του. Ενώ ζήτησε την κατανόηση και τη συμπαράσταση του κόσμου ακόμη και μετά την παραίτηση του, στις 28 Φεβρουαρίου. 

“Συνεχίστε να προσεύχεστε για μένα, την Εκκλησία και τον επόμενο Πάπα” ζήτησε ο Ποντίφικας από τους συγκεντρωμένους πιστούς.

“Πήρα αυτή την απόφαση με απόλυτη ελευθερία για το καλό της Εκκλησίας αφότου προσευχήθηκα για πολύ καιρό και σκέφτηκα ενώπιον του Θεού” πρόσθεσε σε μια προσπάθεια να διαψεύσει τα όσα ακούστηκαν για πιέσεις που δέχτηκε μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που ταλάνισαν την πολυτάραχη θητεία του.

Tο Βατικανό κάλεσε τους πιστούς "να μην αποπροσανατολιστούν από την απόφαση του Πάπα".

Σήμερα για τους Καθολικούς είναι η πρώτη Τετάρτη της Μεγάλης Σαρακοστής, η λεγόμενη Ash Wednesday.

Στη συνέχεια, ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος θα λειτουργήσει στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου και αναμένεται πλήθος καρδιναλίων από εκείνους που συμμετέχουν στο κονκλάβιο το οποίο θα επιλέξει τον διάδοχό του. Αρχικά η ακολουθία ήταν προγραμματισμένο να τελεστεί σε ένα εκκλησάκι στο κέντρο της Ρώμης όμως μεταφέρθηκε στη Βασιλική λόγω του κόσμου που αναμένεται να προσέλθει μετά τις ανακοινώσεις για αποχώρηση του Πάπα.

To κονκλάβιο του Βατικανού ανακοίνωσε ότι θα συνέλθει για να εκλέξει το νέο Πάπα μετά τις 15 Μαρτίου.