Αυλαία για τα εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία η δίκη Μλάντιτς

Με την ολοκλήρωση της δίκης του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στη βαλκανική αυτή χώρα, Ράτκο Μλάντιτς θα πέσει η "αυλαία" για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του ICTY, Σερζ Μπράμερτς, μιλώντας στην εφημερίδα Blic (Μπλιτς) του Βελιγραδίου, με την ολοκλήρωση της δίκης Μλάντιτς, γύρω στα τέλη του 2015, θα ολοκληρωθεί και το έργο του Δικαστηρίου.

Ο κ. Μπράμερτς ανέφερε ακόμη πως σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση στη δίκη του ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι, ενώ η δίκη του πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2014.

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY υπενθύμισε πως αυτή τη στιγμή διεξάγονται τρεις δίκες στη Χάγη και συγκεκριμένα αυτές των Κάρατζιτς, Μλάντιτς και Χάτζιτς (σ.σ. Γκόραν Χάτζιτς, πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Κροατίας).

Σύμφωνα με τον κ. Μπράμερτζ, ένα προσωρινό σώμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα αναλάβει τυχόν εκκρεμότητες μετά το πέρας της δίκης Μλάντιτς. Αυτές ενδέχεται να αφορούν την προστασία μαρτύρων, την επιβολή των ποινών, τη συνεργασία με χώρες που έχουν ζητήσει πληροφορίες από το Δικαστήριο, αλλά και πιθανές εφέσεις στις δίκες των Κάρατζιτς, Μλάντιτς και Χάτζιτς.