Έργα τέχνης από την εποχή των παγετώνων

Όλο και παλαιότερα ευρήματα συνηγορούν: είμαστε καταδικασμένοι να κάνουμε τέχνη

Κάπου περί το 5.000 π.Χ. οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει αυτό που ονομάζουν “Αυγή του Πολιτισμού”. Ότι κάπου τότε δηλαδή ο άνθρωπος σταμάτησε να ασχολείται πια μόνον με τη γη, το κυνήγι και την κάλυψη των βιοτικών του αναγκών και να παράγει πολιτισμό.

Όμως, μάλλον το συμπέρασμα αυτό είναι... βιαστικό!

Γλυπτό ζώου φτιαγμένο σε κέρατο ταράνδου. Εύρημα ηλικίας 14.000 ετών από τη Γαλλία

Γιατί όπως αποδεικνύουν ολοένα και αρχαιότερα ευρήματα των αρχαιολόγων και των παλαιοντολόγων, είμαστε ως είδος “καταδικασμένοι” να κάνουμε τέχνη! Και αυτό το κάναμε ήδη από τις απαρχές της ιστορίας του είδους μας.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι ο προμετωπιαίος φλοιός, στον οποίο εδράζονται λειτουργίες κοινωνικοποίησης αλλά και όλες εκείνες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την παραγωγή ενός έργου τέχνης, δεν είχε αναπτυχθεί στον άνθρωπο πριν από κάποια εποχή. Όμως, οι πάγοι φύλαξαν... τεκμήρια ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα.

Γλυπτό ερπετού από χαυλιόδοντα μαμούθ ηλικίας 13.000- 14.000 ετών

Μια εντυπωσιακή έκθεση έργων τέχνης από την εποχή των παγετώνων (!) που φιλοξενεί το Βρετανικό Μουσείο, δείχνει ότι ακόμη και πριν από 26.000 χρόνια, οι άνθρωποι έκαναν τέχνη!

Η έκθεση περιλαμβάνει 130 αντικείμενα από τις πρώτες μέρες της αποίκησης της Ευρώπης από ανθρώπους. Οι αρχαιότατοι πρόγονοί μας λοιπόν φαίνεται πως ήταν ζωγράφοι και γλύπτες, ήταν καλλιτέχνες!

Εδώλιο γυναικείου σώματος. Βρέθηκε στην Ιταλία και χρονολογείται περί τα 20.000 χρόνια πριν

“Αυτοί οι άνθρωποι ήταν ικανοί να φαντάζονται, να σκέφτονται, να έχουν λογική, να επικοινωνούν με λέξεις, εικόνες, να παράγουν σύμβολα και μουσική” λέει ο υπεύθυνος της έκθεσης Jill Cook.

Όπως φαίνεται λοιπόν ανέκαθεν ως είδος παρήγαμε τέχνη. Είμαστε “καταδικασμένοι” να παράγουμε τέχνη, μας είναι τόσο φυσικό όσο το να περπατούμε ή να τρεφόμαστε.  

To παλαιότερο παιχνίδι του κόσμου: μια κούκλα φτιαγμένοι από χαυλιόδοντα μαμούθ


Βίσωνας από χαυλιόδοντα ηλικίας 20.000 ετών, βρέθηκε στη Ρωσία


To αρχαιότερο γνωστό πορτραίτο γυναίκας! Βρέθηκε στη Μοραβία της Τσεχίας. Η ηλικία της; 26.000 έτη!