Αφαίρεσαν το διδακτορικό Γερμανίδας υπουργού για λογοκλοπή

Και δεύτερο κρούσμα λογοκλοπής σε διδακτορικό ταράσσει την κυβέρνηση της Γερμανίας. Μετά το σχετικό σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει με τον υπουργό Άμυνας, Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτεμπεργκ, η υπουργός Παιδείας της χώρας και στενή σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ, Ανέτ Σάβαν, έχασε το διδακτορικό τίτλο της καθώς το πανεπιστήμιο την έκρινε ένοχη για λογοκλοπή.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, που της είχε απονείμει τον τίτλο, η Σάβαν, διέπραξε “εσκεμμένη εξαπάτηση μέσω λογοκλοπής στη διδακτορική της διατριβή”. Το διδακτορικό της υπουργού ανακλήθηκε έπειτα από απόφαση της η πανεπιστημιακής επιτροπής, με μεγάλη πλειοψηφία, 12 ψήφοι υπέρ, 2 κατά και μια απουσία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το πανεπιστήμιο, η εργασία της υπουργού περιείχε “έναν σημαντικό αριθμό απ’ ευθείας χρίων από άλλα κείμενα που δεν αποδίδονταν στους αυθεντικούς συγγραφείς”.

Η ίδια η υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες περί λογοκλοπής, υποστηρίζοντας πως ποτέ δεν υπέπεσε εν γνώση της σε λογοκλοπή και ξεκαθάρισε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο τσου Γκούτεμπεργκ μετά το αντίστοιχο σκάνδαλο είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί.