Η κατάργηση του χαρατσιού δίνει μονάδες στο Μπερλουσκόνι

Σημαντική ώθηση στα ποσοστά του βλέπει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την εξαγγελία του για κατάργηση του φόρου ακινήτων στην Ιταλία αλλά και την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει στους Ιταλούς το χαράτσι που πλήρωσαν το 2012.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Demopolis καταδεικνύει πως η δέσμευση επιστροφής του φόρου ακινήτων που κατέβαλαν οι Ιταλοί για την πρώτη κατοικία το 2012 κρίνεται "αναξιόπιστη" από το 51% των ερωτηθέντων.

Για το 34% των Ιταλών είναι μια πρόταση επιθυμητή, αλλά ανέφικτη την παρούσα περίοδο. Και μόλις για το 15% των ερωτηθέντων πρόκειται για μία ιδέα δίκαιη και πραγματοποιήσιμη.

"Οι Ιταλοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, δείχνουν να μην εμπιστεύονται την υπόσχεση του Μπερλουσκόνι, όμως η πρόταση έχει ήδη τις επιπτώσεις της με μία αύξηση σχεδόν μιάμιση μονάδας για τον Λαό της Ελευθερίας" επισημαίνει ο διευθυντής του ινστιτούτου Demomolis Πιέτρο Βέντο, βάσει δημοσιεύματος της Corriere della Sera.

Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας ανεβαίνει στο 20% από το 18,4% την 1η Φεβρουαρίου, υποδεχόμενος πίσω κάποιους από τους πρώην ψηφοφόρους του που αμφιταλαντεύονταν ανάμεσα στην ψήφο προς ένα άλλο κόμμα ή την αποχή από τις κάλπες που θα στηθούν στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στην ιταλική επικράτεια.

Η μεγάλη πρόκληση για όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι η προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που θα κρίνουν σε μεγάλη βαθμό την εκλογική έκβαση, καθώς αγγίζουν σε ποσοστό το 30%.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για "εξαγορά ψήφων" σχετικά με τις εξαγγελίες του για το φόρο ακινήτων, ο Μπερλουσκόνι λέει πως οι αντίπαλοί του είναι "απελπισμένοι". Σύμφωνα με τον "Καβαλιέρε" νόμιζαν πως είχαν "τη νίκη στο χέρι", αλλά κατά τον ίδιο πλέον "η κεντροδεξιά τους ισοφαρίζει και κοντεύει να τους ξεπεράσει".