16 τραυματίες στη Ρώμη από ανώμαλη προσγείωση αεροπλάνου

Ένα ATR-72 αεροπλάνο της εταιρείας Carpatair, που εκτελούσε πτήση για λογαριασμό της Alitalia, βγήκε από το διάδρομο κατά τη διαδικασία προσγείωσής του στο διεθνές αεροδρόμιο Λεονάρντο ντα Βίντσι της Ρώμης, πιθανότατα λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 16 επιβάτες.

Το αεροσκάφος με 46 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος κατέληξε εκτός πίστας στο γρασίδι, με ελαφρά κλίση και με κατεστραμμένο το σύστημα προσγείωσης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το αεροπλάνο άγγιξε το έδαφος και ξαναπήρε ύψος δυο φορές, πριν οι τροχοί σπάσουν και καταλήξει εκτός πίστας. Το ατύχημα πιθανότατα προκλήθηκε από τους πολύ ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στο αεροδρόμιο της ιταλικής πρωτεύουσας το Σάββατο το βράδυ, με αποτέλεσμα μόνο ένας από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης να βρίσκεται σε λειτουργία.

Εκ των δεκαέξι τραυματιών, δυο είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, χωρίς, όμως, να κινδυνεύει η ζωή τους, όπως τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Μία αεροσυνοδός υπέστη τραύμα στην σπονδυλική στήλη και μεταφέρθηκε άμεσα στην πολυκλινική Agostino Gemelli της Ρώμης.

Η Alitalia σε ανακοινωθέν της αναφέρει ότι “το Atr42 κατέληξε εκτός αεροδιαδρόμου εξαιτίας του ισχυρού ανέμου”, ενώ και ο Ιταλικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, Enac, θεωρεί ότι ο ισχυρός άνεμος που έπνεε στο αεροδρόμιο Leonardo Da Vinci μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία.

Η ιταλική εταιρία, πάντως, ζήτησε από την ρουμανική Carpatair να διακόψει άμεσα τις πτήσεις που πραγματοποιεί για λογαριασμό της από την Πίζα και την Μπολώνια προς την ιταλική πρωτεύουσα.