Οι Σέρβοι γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ

 Η ολοένα αυξανόμενη οικονομική κρίση σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι επηρέασε αρνητικά την άποψη των Σέρβων πολιτών σχετικά με το μέλλον της χώρας τους, εάν ενταχθεί στην ΕΕ.

Έτσι, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, μόνο το 41% δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, το χαμηλότερο ποσοστό από την πρώτη δημοσκόπηση που έγινε πριν από μια δεκαετία .

Η οικονομική κρίση στη ζώνη του ευρώ, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Σερβίας, αλλά και οι τελευταίες δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 10 Οκτωβρίου, ότι η Σερβία δεν είναι έτοιμη για ενταξιακές συνομιλίες λόγω των εντάσεων με το Κόσοβο, οδήγησε τους Σέρβους να γυρίσουν την πλάτη στην ΕΕ.

Εκτός της οικονομικής κρίσης, η υποστήριξη για ένταξη στην ΕΕ μειώθηκε από αυτό που πολλοί Σέρβοι αισθάνονται ως υπερβολική πίεση για τις σχέσεις τους με το Κόσοβο, που θεωρείται από πολλούς εδώ ως το λίκνο της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης τους", δήλωσε ο Μίλαν Πάγιεβιτς, επικεφαλής του Γραφείου για την Ευρωπαϊκή Ένταξη.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι 31% των Σέρβων θα καταψηφίσουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλοι δεν θα ψηφίσουν ή είναι αναποφάσιστοι.