Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε από τον Μόρσι η Μέρκελ

Ουσιαστικό εθνικό διάλογο και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε από το Κάιρο η Άγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, στο Βερολίνο. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι το Βερολίνο θα ήθελε να δει να διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αιγύπτου καινα γίνονται από τις αρχές σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανεξιθρησκεία.

"Ένα πράγμα που θεωρούμε σημαντικό είναι ο διάλογος να παραμένει πάντα ανοιχτός για όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο, τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνονται σεβαστά και φυσικά να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία" δήλωσε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ. 

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος σημείωσε ότι στόχος του δεν είναι η χώρα να καθοδηγείται από στρατιωτικούς ή θρησκευτικούς ηγέτες αλλά να γίνει "ένα κράτος δικαίου, ένα πολιτικό κράτος που δεν θα είναι στρατιωτικό ή θεοκρατικό αλλά θα βασίζεται στους θεσμούς".

"Είμαι μουσουλμάνος. Είμαι πιστός και η θρησκεία μου με υποχρεώνει να πιστεύω σε όλους τους προφήτες, να σέβομαι όλες τις θρησκείας και να σέβομαι το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν τη δική τους θρησκεία" δήλωσε ο Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ σε ερώτηση αν θα ήταν πρόθυμος να σχηματίσει "κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας" με την αντιπολίτευση, ο Αιγύπτιος πρόεδρος απάντησε ότι την επόμενη κυβέρνηση τις χώρας θα την επιλέξει το νέο κοινοβούλιο που θα εκλεγεί σε τρεις με τέσσερις μήνες.