“Ενεργό ρόλο στην Ε.Ε πρέπει να έχει η Μεγάλη Βρετανία”

Η Πορτογαλία θα επιθυμούσε η Μεγάλη Βρετανία να έχει ενεργό ρόλο ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Πέμπτη στη Λισσαβόνα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

"Θα θέλαμε ένα Ηνωμένο Βασίλειο με ενεργό ρόλο στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και αποφασισμένη, αυτή την Ευρώπη χρειαζόμαστε, να μην είναι αδύναμη ή διαιρεμένη, να βασίζεται στη συμμετοχή", δήλωσε ο Μ. Πάολο Πόρτας.

"Ωστόσο, εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε εσωτερικές συζητήσεις χωρών που σεβόμαστε, με τις οποίες μας συνδέουν πολλά", είπε σε συνέντευξη τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε ο οποίος επισκέπτεται τη Λισσαβόνα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του θα επιδιώξει να πείσει τους Άγγλους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη".

Ο Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι είναι « σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα στην οποία έχουμε τις παροχές όπως το ενιαίο νόμισμα, αλλά σε αντάλλαγμα έχουμε επίσης καθήκοντα».