Νέο οικονομικό σκάνδαλο πονοκέφαλος για τον Ραχόι

 Νέο σκάνδαλο διαφθοράς κινδυνεύει να καταρρακώσει την κυβέρνηση Ραχόι, που ήδη πλήττεται λόγω των χειρισμών της σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας.

Το κυβερνών δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) κατηγορείται για παράνομες χρηματοδοτήσεις στελεχών του, κυρίως προερχόμενες από ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως αποκαλύπτει η κεντροδεξιά εφημερίδα Ελ Μούντο. Επικαλούμενη "αξιόπιστες πηγές που πρόσκεινται στις διαδοχικές ηγεσίες του κόμματος", η εφημεριδα αναφέρει πως ο πρώην ταμίας του ΡΡ Λουίς Μπάρθενας διένειμε επί δύο δεκαετίες φακέλους με 5 έως 15.000 ευρώ σε ηγετικά στελέχη, πέραν του επίσημου μισθού τους.

"Τα χρήματα προέρχονταν από προμήθειες από κατασκευαστικές εταιρείες, ασφαλιστικούς ομίλους και ανώνυμους δωρητές και επωφελούμενοι ήσαν μέλη της εκτελεστικής γραμματείας, βουλευτές και άλλα μέλη του κομματικού μηχανισμού" σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Μούντο.

Ο Μπάρθενας διώκεται δικαστικά για μια άλλη υπόθεση, που αφορά αδήλωτα κεφάλαια που διατηρούσε σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία και είχε επιχειρήσει να νομιμοποιήσει, μολονότι δεν είχε υποβάλλει την ειδική δήλωση για τη χορήγηση φορολογικής αμνηστίας.

Παρόλα αυτά, η εφημερίδα - η οποία χαρακτήρισε την υπόθεση "ατομική βόμβα" για το κόμμα- φαίνεται να "απαλλάσσει" τον νυν Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, λέοντας ότι "είχε διατάξει την δεύτερη τη τάξει του ΡΡ, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ να θέσει τέλος σε αυτήν την πρακτική το 2009".