“Κλείνει την ψαλίδα” ο Μπερλουσκόνι

 Μείωση της διαφοράς μεταξύ της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου των Ιταλών καταγράφει νέα αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της εταιρίας SWG για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre.

 Σύμφωνα με την έρευνα, η κεντροαριστερή συμμαχία ελκύει το 33% των Ιταλών, ενώ η κεντροδεξιά το 27,2%. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, την 11η Ιανουαρίου, τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 34,9% και 25,3%.

Στην κεντροαριστερά το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) συγκεντρώνει ένα 28,8%, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία 3,8% και οι Ιταλοί Σοσιαλιστές ένα 0,4%.

Στην κεντροδεξιά το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL, με το οποίο ο Μπερλοσυκόνι κέρδισε τις εκλογές του 2008 ) βρίσκεται στο 17,7%, η Λέγκα με το ψηφοδέλτιο Τρεμόντι στο 5,4%, ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας εξασφαλίζει ποσοστό 1,5% των προθέσεων ψήφου, όπως ακριβώς, και το κόμμα Δεξιά.

Οι κεντρώες δυνάμεις που υποστηρίζουν το πολιτικό πρόγραμμα του Μάριο Μόντι συγκεντρώνουν 13,7% της πρόθεσης ψήφου του στατιστικού δείγματος, παραμένοντας ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη έρευνα.

Στην ερώτηση "ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός", ένα 35% απαντά "ο κεντροαριστερός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι", το 13% "ο Μάριο Μόντι" και το 12% του δείγματος "ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι".