“Η ΕΕ θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τη Σερβία”

 Με γρήγορους και θετικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι συνατήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και υποσχέθηκε στον σερβικό λαό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τη Σερβία

Από την πλευρά του, ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του αναμένει την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ καθώς , όπως επεσήμανε, "ο σερβικός λαός αξίζει να ζει καλύτερα".

Ο Ρομπέι εξήρε τον Σέρβο πρωθυπουργό για το όραμα και την αποφασιστικότητά του να επικεντρωθεί στο διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας και τόνισε ότι εκτός από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, είναι αναγκαία νέα βήματα προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.

"Ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας" είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι "επίκεινται μεγάλες προκλήσεις". Ο κ. Ρομπέι υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την άνοιξη θα αποτιμήσει την πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας και στη συνέχεια θα λάβει απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

 "Θα λάβουμε υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της Σερβίας και των Σέρβων στο Κόσοβο και φυσικά και τα συμφέροντα των Αλβανών" είπε από την πλευρά του ο Σέρβος πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη φορά που θα συναντηθεί με τον Χερμαν βαν Ρομπέι, η Σερβία ήδη να είναι σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ.