Συμφωνία για τελωνειακούς δασμούς στο Κόσοβο

Σημαντική πρόοδος σε θέματα που αφορούν το βόρειο Κόσοβο σημειώθηκε κατά τη συνάντηση, χθες βράδυ, στις Βρυξέλες, των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάστιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνάντηση αυτή, που συντόνιζε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και διήρκησε πέντε ώρες, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να δημιουργηθεί στο βόρειο Κόσοβο ένα ταμείο, που θα ελέγχεται από την ΕΕ κι εκεί θα συγκεντρώνοντα όλα τα έσοδα από τελωνειακούς δασμούς και ΦΠΑ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ανάπτυξη των σερβικών δήμων στο βόρειο Κόσοβο.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, η λύση αυτή είναι προσωρινή και ικανοποιεί τις επιδιώξεις των Σέρβων, αφού τα έσοδα από δασμούς και ΦΠΑ δεν θα πηγαίνουν στην Πρίστινα.

Στη συνάντηση αυτή για πρώτη φορά συζητήθηκε το ζήτημα των "παράλληλων θεσμών" στο βόρειο Κόσοβο. Ο κ. Ντάτσιτς εκτίμησε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορεί, ότι πρόκειται για δύσκολο ζήτημα και εξέφρασε την άποψη ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διοικητική αναδιάρθρωση με τη δημιουργία νέων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι μέχρι τον Απρίλιο θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία για το βόρειο Κόσοβο και θα ανοίξει ο δρόμος για να λάβει η Σερβία, τον Ιούλιο, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ.

Νέος γύρος συνομιλιών στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.