Τελικά από πού κατάγονται οι Εβραίοι;

Οι Ευρωπαίοι Εβραίοι έχουν μελετηθεί γενετικά όσο λίγες άλλες ανθρώπινες ομάδες. Όμως η καταγωγή τους παραμένει ένα μυστήριο.

Σύμφωνα, όμως, με νέα αμερικανική έρευνα, φαίνεται πως οι ρίζες τους κρατούν από τον Καύκασο. Πιο συγκεκριμένα, η ανθρώπινη αυτή ομάδα είναι ένα μωσαϊκό καυκάσιων, νοτιοευρωπαϊκών και σημιτικών στοιχείων. Η νέα μελέτη, στο βαθμό που όντως ισχύει, ενισχύει τη λεγόμενη “Υπόθεση των Χαζάρων” και αναιρεί την έως τώρα κυρίαρχη “Υπόθεση της Ρηνανίας”.

Η μελέτη, ανέλυσε γενετικά 1.287 άτομα, Εβραίους και μη, χωρίς συγγένεια μεταξύ τους.

Η νέα ανάλυση ενισχύει το σενάριο της προέλευσης των Εβραίων της Ευρώπης κυρίως από τον Καύκασο (και συγκεκριμένα από τα νότια της περιοχής της Χαζαρίας), καθώς εντόπισε μια στενή γενετική σχέση ανάμεσα στους Ευρωπαίους Εβραίους και στους σημερινούς πληθυσμούς του Καυκάσου.

Αναπάντητα πάντως παραμένουν διάφορα ερωτήματα, όπως πόσο σημαντική είναι η συμβολή των Εβραίων του αρχαίου Ιράν στην προέλευση των σημερινών Εβραίων ή από πού ακριβώς προέρχονται οι Εβραίοι της Δυτικής Ευρώπης. Κι ακόμα, τι απέγιναν οι αρχαίοι Εβραίοι της Παλαιστίνης;

Η “υπόθεση της Ρηνανίας”, που έως τώρα είναι η επικρατούσα σχετικά με την καταγωγή των σημερινών Ευρωπαίων Εβραίων, υποστηρίζει ότι οι ισραηλιτικές φυλές εγκατέλειψαν την Παλαιστίνη κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ. μετά την κατάκτησή της από τους μουσουλμάνους και διεσπάρησαν σε διάφορα μέρη. Στις αρχές του 15ου αιώνα, μια ομάδα περίπου 50.000 Εβραίων έφυγε από τη Γερμανία (την περιοχή του Ρήνου όπου έως τότε ζούσαν) προς Ανατολάς. Στην πορεία και μετά από πολλές ενδογαμίες -και παρά τις εναντίον τους διώξεις, ασθένειες και οικονομικές δυσκολίες- ο ευρωπαϊκός πληθυσμός τους, ιδίως στα ανατολικά της Γηραιάς Ηπείρου, έφθασε να αριθμεί περίπου 8 εκατ. κατά τον 20ό αιώνα. Αυτή η υπόθεση θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι Εβραίοι είναι αρκετά όμοιοι γενετικά μεταξύ τους και έχουν προέλευση κυρίως μεσανατολική.