Ο Μπερλουσκόνι θέλει το Ντράγκι πρόεδρο της Ιταλίας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για να γίνει ο νέος πρόεδρος της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος εκτελεί χρέη αρχηγού του κράτους και διαδραματίζει ένα ρόλο με κύρος, αν και διακριτικό, στις πολιτικές κρίσεις. Ο απερχόμενος, ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ήταν αυτός που καθοδήγησε τη διαδοχή, από τον Μπερλουσκόνι, στον νυν πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

"Αν υπήρχε μια πλειοψηφία υπέρ του, θα τον ψήφιζα οπωσδήποτε", απάντησε ο Μπερλουσκόνι σε ερώτηση σχετικά με τον Ντράγκι στο τηλεοπτικό κανάλι LA7 TV, αρνούμενος ότι θέλει την προεδρία για τον εαυτό του.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης αφότου δήλωσε πρόσφατα ότι έχει κατά νου ένα όνομα που θα μπορούσε να υποστηριχθεί και από τους κεντροαριστερούς αντιπάλους του.

Ο νέος πρόεδρος της Ιταλίας πρέπει να εκλεγεί με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, καθώς η θητεία του Ναπολιτάνο λήγει το Μάιο.

Για να αναλάβει την προεδρία της Ιταλίας, ο Ντράγκι θα πρέπει να διακόψει την οκταετή θητεία του επικεφαλής της ΕΚΤ, που άρχισε το Νοέμβριο του 2011.

Ο επιρρεπής στα σκάνδαλα Μπερλουσκόνι, ο οποίος ηγείται του συντηρητικού στρατοπέδου, αλλά δεν θέτει και πάλι υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, απέρριψε δηλώσεις των αντιπάλων του ότι έχει χάσει διεθνώς την αξιοπιστία του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...