Η παρατεταμένη κρίση οδηγεί στον πολιτικό εξτρεμισμό;

Σε μια “χρόνια φάση με ενδιάμεσες κλιμακώσεις πανικού” φαίνεται να μπαίνει η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κρίση δεν είναι πλέον “κρίση αλλά χρόνια κατάσταση”.

“Το περιβάλλον είναι λιγότερο πιεστικό από ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Όμως οι οικονομικές προοπτικές για πολλούς ανθρώπους υποβαθμίζονται και πολλοί αισθάνονται ότι δεν θα έχουν ποτέ την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή”, γράφει η WSJ.

Μάλιστα, προχωρά σε ένα παραλληλισμό με τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την οικονομική κρίση του 1920, η οποία -κατά κοινή παραδοχή- έληξε με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άρθρο επισημαίνει “ανατριχιαστικούς παραλληλισμούς” ενώ υπογραμμίζει τον κίνδυνο ανάδειξης πολιτικού εξτρεμισμού.

Αναφορικά με την Ελλάδα παρατηρεί ακόμη και παραλληλισμό της σημερινής τρόικας με αντίστοιχους μηχανισμούς του 1920, που επιβλήθηκαν στην Αυστρία. Επίσης, την απόφαση απόλυσης 50.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Αυστρία. “Το αυστριακό πρόγραμμα αποτέλεσε μοντέλο για μετέπειτα προγράμματα στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και, ναι, την Ελλάδα” αναφέρει η εφημερίδα.

Ενώ επισημαίνει την τρομερή άνοδο που γνώρισαν ακροδεξιά κόμματα και παρατάξεις την επόμενη δεκαετία, αυτή του 1930. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη διεθνούς επιστημονικής ομάδας που επικαλείται η εφημερίδα, ο κίνδυνος ανόδου εξτρεμιστικών κομμάτων αποδείχτηκε “μεγαλύτερος σε χώρες που η ύφεση διήρκεσε περισσότερο”.  

Διαβάστε το εκτενές ρεπορτάζ του news.gr για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα