Κινέζοι μετανάστες εγκαταλείπουν την Ιταλία λόγω κρίσης

Ένας στους δέκα Κινέζους μετανάστες που ζουν στην Ιταλία εγκαταλείπει τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Οι περισσότεροι επιστρέφουν στην Κίνα, κάποιοι άλλοι επιλέγουν νέους προορισμούς, όπως την Λατινική Αμερική.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις που αντέχουν περισσότερο στην κρίση είναι τα κινέζικα εστιατόρια, ενώ αντίθετα εκείνες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι τα καταστήματα με ρούχα και ψιλικά.

Το φαινόμενο αυτό, όπως αναφέρουν μέλη της κινέζικης κοινότητας στην Κοριέρε, δεν πλήττει μόνον την Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπως την Ισπανία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιστρέφουν στην Κίνα μόνον οι άνδρες, ενώ οι σύζυγοι παραμένουν στην Ιταλία, μαζί με τα παιδιά, που φοιτούν σε σχολεία κυρίως της Ρώμης.

Σύμφωνα με εκτίμηση της κινέζας δημοσιογράφου Λουτσία Κινγκ, το 60% των κινέζων που έφτασαν στην Ιταλία πριν είκοσι με είκοσι πέντε χρόνια --το πρώτο δηλαδή μεγάλο μεταναστευτικό κύμα-- έχει επιστρέψει πλέον στην χώρα καταγωγής του. Δεν λείπουν ωστόσο κάποιοι που προσπαθούν να μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στην Ιταλία και στην Κίνα.

Η ιδιόμορφη αντίστροφη μετανάστευση επιβεβαιώνεται και από την πρεσβεία της Κίνας στην Ιταλία, διπλωμάτες της οποίας πάντως επισημαίνουν ότι “αν η οικονομική κατάσταση βελτιωθεί, πολλοί Κινέζοι πρόκειται ασφαλώς να επιστρέψουν στις ιταλικές πόλεις”.