Επίδομα θέρμανσης από την Αγγλία σε… Ελλάδα και Ισπανία

Σχεδόν 13 εκατομμύρια λίρες από το βρετανικό δημόσιο ταμείο, έφτασε ως επίδομα θέρμανσης σε Ελλάδα, Ισπανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, γράφει η εφημερίδα Telegraph. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση κλήθηκε να πληρώσει το προβλεπόμενο επίδομα στους συνταξιούχους του βρετανικού κράτους που ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι αγγίζουν τους 74.700 ανθρώπους.

Περίπου 6 εκατ. λίρες δόθηκαν ως επίδομα σε συνταξιούχους που ζουν στην Ισπανία, 3 εκατ. λίρες στη Γαλλία, και τα υπόλοιπα σε Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσοι συνταξιούχοι του βρετανικού κράτους ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δικαιούνται επιδόματος.

Συνολικά υπολογίζεται ότι 444.000 Βρετανοί συνταξιούχοι ζουν στο εξωτερικό. Εφόσον αιτηθούν όλοι επιδόματος θέρμανσης, θα προκύψει ετήσιο κονδύλι για το βρετανικό προϋπολογισμό που θα ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Βρετανός υπουργός Εργασίας και Συντάξεων σκέφτεται να εισαγάγει κριτήρια θερμοκρασίας, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί σε ζεστότερες χώρες όπως η Ισπανία οι συνταξιούχοι να ζητούν μεγαλύτερα επιδόματα από αυτούς που ζουν σε άλλες, ψυχρότερες χώρες.

Βάσει της βρετανικής νομοθεσίας, όσοι είναι κάτω των 80 ετών και ζουν μόνοι δικαιούνται μηνιαίως επίδομα 200 λιρών και όσοι είναι άνω των 80, 300 λίρες. Σε περίπτωση που μαζί με το δικαιούχο ζει κι άλλος άνθρωπος μαζί, το επίδομα αυξάνεται.  

Παρακαλούμε περιμένετε ...