Financial Times: Αναζητούν αγοραστή… στην Κίνα

Ο tempora... ποιος θα πίστευε ότι οι Financial Times, η εφημερίδα- σύμβολο του φιλελεύθερου δυτικού οικονομικού μοντέλου θα πέρναγαν σε... κινέζικα χέρια;

Κι όμως! Σύμφωνα με τον ιστότοπο της South China Morning Post, ο όμιλος Pearson, που κατέχει τους FT, αναζητά αγοραστή στην Κίνα. Όπως λέει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα “ο όμιλος Pearson πουλά το διαμάντι του στέμματος σε Κινέζο”.

Όμως, εκτός ίσως από ειρωνική, η πώληση των FT σε Κινέζο επενδυτή δεν είναι και τόσο εύκολη. Και αυτό γιατί, παρ' ότι τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης είναι από τα λίγα μίντια σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ως επί το πλείστον οι όμιλοι αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό κρατικοί και πάντως σίγουρα ελέγχονται και λογοκρίνονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Συνεπώς, πόσο θα μπορούσαν οι Times να διατηρήσουν το περιεχόμενο τους υπό κινεζική... κατοχή;

Σύμφωνα με την South China Morning Post, οι πιθανότητες κάποιος Κινέζος να αγοράσει την εφημερίδα δεν ξεπερνούν το 10% καθώς το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει να περάσει σε κινεζικά χέρια μια έκδοση με τόσο... δυτικό πνεύμα.

Πολλά σενάρια είχαν ακουστεί πάντως για το μελλοντικό αφεντικό των FT. Το Thomson Reuters, το Bloomberg ακόμη και η News Corp του Rupert Murdoch είχαν ακουστεί ως επίδοξοι αγοραστές.

Είτε τελικά περάσει σε κινεζικά χέρια ο τίτλος, είτε όχι, η αναζήτηση αγοραστή στην Κίνα εκ μέρους της Pearson, αντανακλά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η έντυπη ενημέρωση στη Δύση.