Ο Ματέο Ρέντσι ζητά από τον πατέρα του να μην λέει ψέμματα!

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία η οποία ηχογραφήθηκε από τους εισαγγελείς

O Iταλός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο πατέρας του αναφέρονται λεπτομερώς σε δικαστική έρευνα, σε τηλεφωνική τους συνομιλία η οποία ηχογραφήθηκε από τους εισαγγελείς τον περασμένο Μάρτιο και δημοσιεύεται τώρα από την ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Ο Ρέντσι μιλά με τον πατέρα του, τον Τιτσιάνο, και του ζητά να πει όλη την αλήθεια σχετικά με την έρευνα για άσκηση πιέσεων με στόχο την διαβλητή ανάθεση εργολαβιών του δημοσίου. Ο Τιτσιάνο Ρέντσι ενέχεται στην όλη υπόθεση, αλλά δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη και οι δικαστικοί θέλουν να εξακριβώσουν αν άσκησε και ο ίδιος έμμεσες, παράνομες επιρροές.

«Μην λες ψέματα, πρέπει να πεις την αλήθεια», είπε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός στον 66χρονο πατέρα του την παραμονή της ανάκρισής του, πριν από δυο μήνες. Το κύριο θέμα αφορά το εαν και πότε ο Τιτσιάνο Ρέντσι μπορεί να συνάντησε επιχειρηματίες που δραστηριοποιήθηκαν για εξασφάλιση κρατικών προμηθειών με ανορθόδοξο τρόπο.

«Σίγουρα δεν πήγαμε σε ταβέρνα, αλλά θα μπορούσα να τον έχω συναντήσει σε καφέ μπαρ», απαντά ο πατέρας του αρχηγού της ιταλικής κεντροαριστεράς κατά την διάρκεια της συνομιλίας αναφερόμενος στον επιχειρηματία Αλφρέντο Ρομέο. «Δεν σε πιστεύω και πρέπει να καταλάβεις, τι θα σκεφθούν και οι εισαγγελείς» απαντά, όμως, ο γιός του.

Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται μέσω Facebook στο όλο θέμα τονίζοντας ότι, έστω και αν η δημοσίευση του διαλόγου αυτού είναι παράνομη, δείχνει ξεκάθαρα ότι η απόλυτη προτεραιότητά του ήταν πάντα η εξακρίβωση της αλήθειας.

Πολλοί σχολιαστές όμως σημειώνουν ότι μέχρι τώρα στις διάφορες συνεντεύξεις του ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς επαναλάμβανε πως εμπιστεύεται τον πατέρα του χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Η υπόθεση αυτή προστίθεται στον «θόρυβο» που προκάλεσε βιβλίο του πρώην διευθυντή της εφημερίδας Corriere della Sera, του Φερούτσιο Ντε Μπόρτολι, στο οποίο γίνεται άμεση αναφορά στην υφυπουργό παρά τη προεδρία της κυβέρνησης Μαρία Έλενα Μπόσκι. Σύμφωνα με τον Ντε Μπόρτολι, το 2015 η Μπόσκι ήρθε σε επαφή με το διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Unicredit Φεντερίκο Γκιτσόνι για να τον ρωτήσει αν η τράπεζά του ενδιαφερόταν να αγοράσει έναν άλλο τραπεζικό οργανισμό, την Banca Etruria, ο οποίος βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Αντιπρόεδρος της Banca Etruria κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν ο πατέρας της Ιταλίδας κεντροαριστερής πολιτικού. Η Μαρία Έλενα Μπόσκι πάντως υποστηρίζει ότι στην συνάντησή της αυτή με τον διευθύνοντα σύμβολο της Unicredit δεν συζήτησε ποτέ το συγκεκριμένο θέμα.