Τι ζήτησε η Μέρκελ από τον Πούτιν για τους ομοφυλόφιλους της Τσετσενίας

Κατά τα άλλα, συμφώνησαν ότι πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μίνσκ για την Ουκρανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι. Η επίσκεψή της -η πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία από το 2015 - χαρακτηρίστηκε σημαντική, σηματοδοτώντας την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων - κυρίως του Ουκρανικού - η  καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, όπου έχουν καταγγελθεί πολλές περιπτώσεις συλλήψεων και βασανιστηρίων.

"Μίλησα επίσης (σ.σ. με τον Πούτιν) για αυτήν την πολύ αρνητική έκθεση σχετικά με το τι συμβαίνει με τους ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία και ζήτησα από τον πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων" είπε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι.

Όταν πήρε τον λόγο, ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε αυτήν τη συζήτηση, ούτε στο θέμα των ομοφυλοφίλων της Τσετσενίας. Ωστόσο, στις 20 Απριλίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι "μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη επιβεβαίωση" αυτών των διώξεων.

Κατά τα άλλα, παρά τις επιμέρους διαφορές που υπαρχουν στις ερμηνείες που αφορούν τα αίτια της κρίσης στην Ουκρανία, Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, θα πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ απ' όλες τις πλευρές και να υπάρξει η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ομάδας της Νορμανδίας, ενώ και οι δύο τους εξήραν την σημασία της παρουσίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή.