Πατριωτικό μέτωπο στη Γαλλία για να μη βγει η Λεπέν πρόεδρος

Συσπείρωση συντηρητικών και σοσιαλιστών υπέρ του Μακρόν - Βρυξέλλες και Βερολίνο εύχονται καλή επιτυχία - Δεν έδωσε γραμμή ο Μελανσόν

Έπειτα από μια πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία γεμάτη ανατροπές, ο 39χρονος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε - σύμφωνα τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας το 24,01% των ψήφων, στον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%, δηλαδή σχεδόν 7 εκατομμύρια ψήφους, ένα ιστορικό ρεκόρ για το Εθνικό Μέτωπο.

Γαλλία-προεδρικές: Μακρόν 24,01%, Λεπέν 21,30% τα τελικά αποτελέσματα 

Σήμερα ξεκίνησε η μάχη για τον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαϊου, μεταξύ του φιλοευρωπαίου Μακρόν και της ακροδεξιάς Λεπέν, και η πρώτη δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Μακρόν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας καθώς εμφανίζεται να επικρατεί με 61%, έναντι 39% της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει τον κεντρώο ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν επειδή η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα συνιστούσε έναν "κίνδυνο" για το μέλλον της χώρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι στον δεύτερο γύρο διακυβεύεται η θέση της Γαλλίας στον κόσμο καλώντας όλους τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Μακρόν απέναντι στη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

Μέτωπο συντηρητικών και σοσιαλιστών υπέρ του Μακρόν 

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο χαμένος του πρώτου γύρου Φιγιόν αλλά και γενικά οι συντηρητικοί και σοσιαλιστές γάλλοι πολιτικοί, έφταιξαν το δικό τους... εθνικό μέτωπο και εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον κεντρώο Μακρόν προεκιμένου να ηττηθεί η Λεπέν στον β' γύρο. 

«Παραμένετε ενωμένοι» δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν, «Θα πρέπει να επιλέξουμε αυτό που είναι ωφέλιμο για τη χώρα μας. Το Εθνικό Μέτωπο, που ιδρύθηκε από τον Ζαν Μαρί Λεπέν, είναι γνωστό για την βία και έλλειψη ανοχής. Το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμά του θα οδηγήσει τη χώρα στην πτώχευση και σε αυτό το χάος θα πρέπει να προστεθεί και το χάος με την έξοδο από την Ευρώπη. Ο εξτρεμισμός δεν μπορεί παρά να φέρει δυστυχία και διαίρεση στη Γαλλία. Σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ψηφίσουμε κατά της ακροδεξιάς, θα ψηφίσω επομένως για τον Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους οπαδούς.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.

Αντίθετα, με εμφανή δυσαρέσκεια ο  Μελανσόν δήλωσε στους οπαδούς του ότι « το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν» αλλά δεν έδωσε γραμμή υπέρ υποψηφίου στον δεύτερο γύρo. «Όποιο και εάν είναι το επίσημο αποτέλεσμα όταν θα γίνει επίσημα γνωστό, θα το σεβαστούμε. Αυτήν την ώρα όμως δεν θα μπορούσα να πω ή να κάνω κάτι περισσότερο και ο καθένας από εσάς ας αποφασίσει με τη συνείδησή του».

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».

Βρυξέλλες και Βερολίνο εύχονται καλή επιτυχία στον Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν και του ευχήθηκε επιτυχία για την 7η Μαΐου, τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κατά της Μαρίν Λεπέν, της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Ο Γιούνκερ συνεχάρη τον Μακρόν για το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο και του ευχήθηκε επιτυχία για τον επόμενο γύρο», έγραψε στο Twitter ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Εμανουέλ Μακρόν.