Τριπλή έκρηξη στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ: Βρέθηκε επιστολή – μυστήριο

Τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κοντά στο πούλμαν της γερμανικής ομάδας πριν το ματς με τη Μονακό για το Champions League

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ κοντά στο πούλμαν που θα μετέφερε την αποστολή της Ντόρτμουντ στο γήπεδο για το αποψινό παιχνίδι με τη Μονακό για το Champions League.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η Ντόρτμουντ διευκρίνισε ότι πρόκειται για έκρηξη βόμβας κοντά στο λεωφορείο της ομάδας, στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει. Η ομάδα διευκρίνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μέσα και γύρω από το γήπεδο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο αγώνας.

Αργότερα, η Ντόρτμουντ επιβεβαίωσε ότι από το συμβάν τραυματίστηκε ελαφρά ο αμυντικός της Μαρκ Μπάρτρα, που διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Εκπρόσωπος της ομάδας ανακοίνωσε πως ο Ισπανός ποδοσφαιριστής μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι του, όπου έχει ένα σπασμένο κόκαλο.

H αστυνομία της πόλης κάνει λόγο για τρεις εκρήξεις, ενώ δε γνωρίζει τι ακριβώς ήταν αυτό που προκάλεσε τις εκρήξεις, από τις οποίες έσπασαν τζάμια του πούλμαν. Με νεότερη ανακοίνωσή της, η αστυνομία αναφέρει πως, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, "υποθέτουμε ότι ήταν μία επίθεση με ισχυρά εκρηκτικά", χωρίς να κάνει πάντως ανοιχτά λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Παράλληλα, όπως τόνισαν πηγές ασφαλείας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, οι γερμανικές αρχές δεν έχουν μέχρι αυτού του σημείου των ερευνών αποδείξεις ότι η έκρηξη είχε «τρομοκρατική» προέλευση.  Δεν υπάρχει «κανένα στοιχείο» που να δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο γερμανικός οργανισμός με βάση αυτές τις πηγές.

Κατόπιν του περιστατικού αυτού, αποφασίστηκε να μη διεξαχθεί σήμερα ο αγώνας, αλλά σήμερα Τετάρτη, με την αστυνομία να οργανώνει μία μεγάλη επιχείρηση για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι κίνδυνοι.

Επιστολή - μυστήριο στο σημείο της έκρηξης

Ένα κείμενο με το οποίο γίνεται η ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό βρέθηκε, σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές, σε ένα σημείο αρκετά κοντά σε αυτό που έγινε η έκρηξη.

«Η αυθεντικότητα του κειμένου ελέγχεται αυτή την ώρα. Υπάρχουν πολλά σενάρια, οι επαγγελματίες είναι εδώ και δεν υπάρχει χώρος για εικασίες», ανέφεραν πηγές της εισαγγελίας της Βεστφαλίας Οι Γερμανοί προσθέτουν πως πρόκειται για επιστολή ανάληψης της ευθύνης, αλλά ακόμα εξετάζεται η αυθεντικότητά της, ενώ δεν έδωσαν την παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με το περιεχόμενο.

Την ίδια ώρα στο σκοτάδι φαίνεται να κινούνται και οι έρευνες της αστυνομίας.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι ακόμη σαφές ποιο είναι το αληθινό υπόβαθρο αυτής της ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Ντόρτμουντ, ο Γκρέγκορ Λάνγκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Λάνγκε διευκρίνισε ότι η αστυνομία «ξεκινάει από την υπόθεση» ότι η επίθεση είχε στόχο το λεωφορείο της ομάδας, που μόλις είχε ξεκινήσει για το στάδιο όπου θα διεξαγόταν ο χθεσινοβραδινός αγώνας του Champions League.

«Ο κίνδυνος μιας τρομοκρατικής ενέργειας δεν είναι καινούργιος, σημερινός», σημείωσε ο Γκρέγκορ Λάνγκε. «Προετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο εδώ και καιρό. Δεν θέλω να υπονοήσω ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια. Ακόμη η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Διεξάγουμε έρευνα με υψηλό επαγγελματισμό.»

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σάντρα Λούκε δήλωσε πως διεξάγεται έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας», ενώ και αυτή τόνισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν υποθέσεις όσον αφορά τα κίνητρα της επίθεσης.

Πηγή προσκείμενη στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) ότι οι αρχές δεν έχουν σε αυτό το στάδιο κανένα στοιχείο που να κατατείνει σε μια «τρομοκρατική» ενέργεια.

Εκπρόσωπος του συλλόγου της Μπορούσια Ντόρτμουντ ανέφερε ότι ο παίκτης που τραυματίστηκε, ο Ισπανός Μαρκ Μπάρτρα, χειρουργείται καθώς υπέστη κάταγμα στο ένα του χέρι.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν περί τις 19:15 τοπική ώρα (20:15 ώρα Ελλάδας) κοντά στο ξενοδοχείο της ομάδας. Το στάδιο όπου επρόκειτο να γίνει το ματς απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από εκεί.