Επεισόδια στο Παρίσι μετά τον θάνατο Κινέζου από πυρά της αστυνομίας

Τριάντα πέντε συλλήψεις και "αίτημα προστασίας των πολιτών της" από την Κίνα

Η Κίνα ζήτησε σήμερα από τη Γαλλία να προστατεύσει «την ασφάλεια και τα δικαιώματα» των πολιτών της, δύο ημέρες μετά τον θάνατο ενός Κινέζου που σκοτώθηκε από τα πυρά ενός αστυνομικού στο Παρίσι και τα επεισόδια που ξέσπασαν χθες το βράδυ, έπειτα από διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα του 19ου διαμερίσματος.

Στο Πεκίνο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι κάλεσε έναν Γάλλο διπλωμάτη ζητώντας εξηγήσεις. Κάλεσε επίσης τις γαλλικές αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση και να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια των Κινέζων πολιτών στη Γαλλία.

Μετά τον θάνατο του Κινέζου, περίπου 100 μέλη της γαλλοκινεζικής κοινότητας του Παρισιού βγήκαν στους δρόμους του 19ου διαμερίσματος της πόλης για να διαμαρτυρηθούν. Ορισμένοι διαδηλωτές εκτόξευαν αντικείμενα έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.

Στις ταραχές 3 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και ένα αστυνομικό όχημα υπέστη ζημιές από βόμβα μολότοφ, καθώς και τρία ιδιωτικά αυτοκίνητα ενώ η γαλλική αστυνομία συνέλαβε 35 ανθρώπους.

Έπειτα από τη διαμαρτυρία που υπέβαλε το Πεκίνο, το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε σήμερα ότι η ασφάλεια όλων των κινέζων υπηκόων στη Γαλλία είναι προτεραιότητα των γαλλικών αρχών. «Ενισχυμένα μέτρα εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες και όλες οι διευθετήσεις έχουν γίνει προκειμένου να διατηρηθούν οι καλύτερες συνθήκες υποδοχής και ασφάλειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ Ρομέν Ναντάλ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. 

Επίσης, η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό. 

Την Κυριακή το βράδυ, η αστυνομία εκλήθη να επέμβει σε μια «οικογενειακή διαφορά» σε κατοικία του 19ου διαμερίσματος. «Μόλις άνοιξαν την πόρτα» οι αστυνομικοί είδαν έναν άνδρα να τρέχει προς το μέρος τους και να τραυματίζει έναν εξ αυτών με αιχμηρό αντικείμενο, επεσήμανε αστυνομική πηγή. Τότε ένας άλλος αστυνομικός πυροβόλησε για να προστατεύσει τον συνάδελφό του και τραυμάτισε θανάσιμα τον δράστη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η οικογένεια του θανόντα «αμφισβητεί την εκδοχή αυτή, λέγοντας ότι δεν τραυμάτισε κανέναν», ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας Καλβίν Ζομπ.

Το εν λόγω βράδυ «ένας γείτονας κάλεσε την αστυνομία ισχυριζόμενος ότι άκουσε κραυγές», όμως σύμφωνα με τους συγγενείς του θανόντα, «δεν υπήρχε οικογενειακή διαφορά», πρόσθεσε ο Ζομπ. Ο άνδρας, που ήταν στο διαμέρισμα μαζί με τα τέσσερα παιδιά του ηλικίας 15 με 21 ετών, έκοβε «ψάρια με ένα ψαλίδι», εξήγησε ο δικηγόρος.

«Οι αστυνομικοί παραβίασαν την πόρτα του διαμερίσματος». Ο πατέρας «δεν χτύπησε κανέναν» και «δεν έτρεξε προς το μέρος» των αστυνομικών που «πυροβόλησαν χωρίς προειδοποίηση», επεσήμανε ο Ζομπ.