Γιούνκερ: Αν διαλυθεί η ΕΕ θα έχουμε πόλεμο στα Βαλκάνια

Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ

Κίνδυνος για πόλεμο στα Βαλκάνια αν διαλυθεί η ΕΕ, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και καλεί τους Αμερικανούς να μην ενθαρρύνουν τις χώρες της ΕΕ να εγκαταλείψουν την Ένωση.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times ο Γιούνκερ μίλησε για "Βαλκανικό Πόλεμο" κι εξήγησε ότι έκανε αυτήν τη δήλωση στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, τον περασμένο μήνα. Στη συνάντηση αυτή εξέφρασε την κατάπληξή του για την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Brexit.

"Είπα στον αντιπρόεδρο: μην τα λέτε αυτά, μην προσκαλείται τους άλλους να φύγουν, επειδή αν καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχετε ένα νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια", τόνισε.

Από τις επτά χώρες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μόνο δύο έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σλοβενία και η Κροατία. Ο Γιούνκερ θεωρεί επικίνδυνο να ματαιωθεί κάθε προοπτική ένταξης για τις άλλες χώρες της περιοχής. "Αν τις αφήσουμε μόνες, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, όλες αυτές τις χώρες, θα έχουμε έναν νέο πόλεμο", διαβεβαίωσε.

Η Σερβική Δημοκρατία είναι η μία από τις δύο πολιτικές οντότητες που αποτελούν το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η Αλβανία δεν ήταν ποτέ τμήμα της Γιουγκοσλαβίας.

Τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν από τους πολέμους, τη δεκαετία του 1990, μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.