Ελεύθερη να ξεκινήσει το Brexit η Μέι, χωρίς τον φόβο του βέτο

Καταψηφίστηκε και η τροπολογία σχετικά με εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά την χθεσινοβραδινή έγκριση του «Σχεδίου Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)» - το νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση και στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση – από την Βουλή των Κοινοτήτων , η έναρξη του Brexit δρομολογείται πλέον κανονικά. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι πλέον «ελεύθερη» να προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας , κάτι που θα γίνει στο τέλος Μαρτίου. 

Οι  βουλευτές καταψήφισαν τροπολογία του νομοσχεδίου, που είχε καταθέσει η Βουλή των Λόρδων, η οποία προέβλεπε πως οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στο βρετανικό κοινοβούλιο. Επομένως, η Μέι θα μπορεί να διαπραγματευτεί χωρίς τον φόβο του «βέτο».

Επίσης, καταψηφίστηκε και η τροπολογία σχετικά με εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, το νομοσχέδιο για το Brexit θα λάβει την έγκριση της βασίλισσας για να ξεκινήσει και επισήμως η διαδικασία για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Αναφερόμενη στο αίτημα της επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, για νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η Μέι σημείωσε ότι αυτή δεν είναι ώρα για διχασμούς και τόνισε: «Είναι ώρα να ενώσουμε τη χώρα». 

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση της Σκωτίας, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, την κάλεσε να μην «παίζει πολιτικά παιχνίδια και να μη δημιουργεί ανασφάλεια ή διχασμούς».