Το χοντραίνει η Τουρκία: Απαγορεύει την είσοδο σε Ολλανδούς διπλωμάτες

“Κάνουμε αυτό ακριβώς που έκαναν σε μας", τονίζει ο Νουμάν Κουρτουλμούς - Δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα ο Ολλανδός πρέσβης, που λείπει σε άδεια

Κλιμακώνεται το διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Τουρκία και Ολλανδία, μετά την απόφαση της Άγκυρας να αναστείλει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Χάγη στο υψηλότερο επίπεδο, ενώ “θύμα” της αντιπαράθεσης ενδέχεται να πέσει και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς η Άγκυρα φέρεται να εξετάζει την ακύρωσή της.

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, “κάνουμε αυτό ακριβώς που έκαναν σε μας. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα που μεταφέρουν Ολλανδούς διπλωμάτες ή απεσταλμένους να προσγειωθούν στην Τουρκία ή να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο μας”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “αυτοί που προκάλεσαν αυτήν την κρίση είναι υπεύθυνοι για να επανορθώσουν”.

Σημειωτέον ότι ο Ολλανδός πρέσβης στην Τουρκία απουσιάζει στο εξωτερικό με άδεια, και με την απόφαση αυτή του απαγορεύεται ουσιαστικά η επιστροφή στη χώρα. "Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα", τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος μετά από την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

Όσον αφορά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο Κουρτουλμούς τόνισε πως η Ευρώπη δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σημειώνοντας: "Αν χρειαστεί θα κάνουμε τα δέοντα βήματα. Εαν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε την στάση μας στο προσφυγικό".

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός για την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του κατά της Ολλανδίας και της ΕΕ, είχε πει ότι "η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της διέλευσης (των προσφύγων) από ξηράς".