Άγρια κόντρα Χριστόφια – Αρχιεπισκόπου

Μια πρωτοφανής κόντρα με εκατέρωθεν σκληρές δηλώσεις εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο ανάμεσα στο Δημήτρη Χριστόφια και στον Αρχιεπίσκοπο της μεγαλονήσου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι το μήνυμα, που έστειλε με τη δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος, είναι πολιτικά απαράδεκτο και θεσμικά διπλά απαράδεκτο. Σε ομιλία κατά την κοπή της βασιλόπιτας στα Επαρχιακά Γραφεία του ΑΚΕΛ, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εκ νέου πως δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, σε περίπτωση που το απαιτήσει η Τρόικα.

Φέτος, σημείωσε, "αντί για ευχές για τις γιορτές και τη νέα χρονιά, οι ειδήσεις αρχίζουν με τα μέτρα της Τρόικας, που έχουν πλέον περιληφθεί στο πλαίσιο της καθημερινότητας", την οποία, επιμένει, – όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας – "δεν έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση, αλλά οι τραπεζίτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι λοιδορούν την Κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία".
Μεταξύ αυτών, είπε, και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, ο οποίος δεν είναι εξαιρετέος από τους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες, διευκρινίζοντας πως έκανε την αναφορά ενσυνείδητα και γνωρίζοντας τι λέει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη χθεσινή δοξολογία στον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη, είπε πως φέτος δεν εστάλη στο Προεδρικό πρόσκληση όπως κάθε χρόνο, ούτε καν υπενθύμιση.
"Στο πονηρό μου μυαλό, δημιουργούνται υποψίες ότι η μη αποστολή πρόσκλησης είχε στοχοπροσήλωση", πρόσθεσε.

Εν πάση περιπτώσει δεν είθισται Προκαθήμενοι Εκκλησίας 1η του χρόνου μετά από δοξολογία να μιλούν με τον τρόπο που μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως με τις ειδήσεις δημιουργούμε στους εαυτούς μας κατάθλιψη και πανικό και ανέφερε πως η κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία είναι κατά παρασάγγας χειρότερη από ό,τι στην Κύπρο. Σημείωσε ακόμα ότι "εμείς έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε ορισμένες κατακτήσεις όπως είναι ο 13ος μισθός, τον οποίο πήρε ο κόσμος".

"Είναι να τους λυπάται κανείς", είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος για τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την στασιμότητα στην οποία έχει περιέλθει το εθνικό ζήτημα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Τουρκία.