Επιμένει ο Φιγιόν: Δεν αποσύρομαι από την προεκλογική κούρσα

Εν τω μεταξύ, δικαστική πηγή διέψευσε την πληροφορία που είχε διαρεύσει νωρίτερα ότι ετέθη υπό κράτηση η σύζυγος του, Πενέλοπε Φιγιόν.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να του απαγγελθούν κατηγορίες για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του και άλλων μελών της οικογένειάς του, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα του και ότι θα συνεχίσει "μέχρι τέλους".

Ο Φιγιόν δήλωσε ότι κλήθηκε να παρουσιαστεί στις 15 Μαρτίου ενώπιον των δικαστών που ερευνούν την υπόθεση προκειμένου να του απαγγελθεί κατηγορία. Διευκρίνισε ότι σκοπεύει να ανταποκριθεί στο αίτημα των δικαστών, καταγγέλλοντας όμως ταυτόχρονα μια απόπειρα "πολιτικής δολοφονίας" του.

"Δεν θα υποχωρήσω, δεν θα παραδοθώ, δεν θα αποσυρθώ, θα φτάσω μέχρι τέλους" είπε ο 62χρονος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στη σύντομη δήλωση που έκανε παρουσία πολλών υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος και πλήθους δημοσιογράφων. "Δεν δολοφονούν μόνον εμένα αλλά τις προεδρικές εκλογές", υποστήριξε.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου.

Αποδυναμωμένος από αυτήν την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του, ο Φιγιόν εδώ και σχεδόν δύο μήνες διακηρύσσει την αθωότητά του και καταγγέλλει με πάθος τις παρεμβάσεις της δικαιοσύνης στην προεκλογική εκστρατεία.

Εν τω μεταξύ, δικαστική πηγή διέψευσε την πληροφορία που είχε διαρεύσει νωρίτερα ότι ετέθη υπό κράτηση η σύζυγος του, Πενέλοπε Φιγιόν. 

Την ίδια ώρα, ο σύμμαχος του Φιγιόν και πρώην υπουργός Γεωργίας, Μπρουνό Λε Μερ, παραιτήθηκε από την ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του συντηρητικού υποψηφίου, γιατί δεν κράτησε τον λόγο του και συνεχίζει να είναι υποψήφιος. 

«Πιστεύω ότι πρέπει κανείς να τηρεί τον λόγο του, είναι απαραίτητο για την αξιοπιστία της πολιτικής», έγραψε ο Λε Μερ στο λογαριασμό του στο Twitter. «Γι' αυτό παραιτούμαι από τα καθήκοντά μου ως εκπροσώπου της εκστρατείας του Φρανσουά Φιγιόν για τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς υποθέσεις».

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε έπειτα από δημοσιεύματα της σατιρικής εφημερίδας Canard Enchaine που αποκάλυψε ότι η Πενελόπ Φιγιόν επί 15 χρόνια πληρωνόταν ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και του αναπληρωτή του (έλαβε συνολικά 680.380 ευρώ), χωρίς όμως να παρέχει κάποιο έργο. Οι δικαστές θέλουν επίσης να διαλευκάνουν αν η σύζυγος του προεδρικού υποψηφίου εργαζόταν πραγματικά σε ένα περιοδικό, ο ιδιοκτητής του οποίου ήταν στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας. Ερευνάται εξάλλου αν τα δύο παιδιά του ζεύγους, ο Σαρλ και η Μαρί Φιγιόν, που επίσης πληρώνονταν από το δημόσιο, εργάζονταν πράγματι ως βοηθοί του πατέρα τους την περίοδο 2005-7, όταν εκείνος ήταν γερουσιαστής.