Ένταση στην Αλβανία: “Σκάστε τους τα λάστιχα, σπάστε τους τα τζάμια”!

Για έβδομη συνεχόμενη μέρα διαδηλώνει στα Τίρανα η κεντροδεξιά αντιπολίτευση

Ατμόσφαιρα όξυνσης πυροδοτείται στην αλβανική πολιτική ζωή, καθώς για έβδομη συνεχή ημέρα η κεντροδεξιά αντιπολίτευση διαδηλώνει στο κέντρο των Τιράνων ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους της ρητορικής της.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας σε χιλιάδες διαδηλωτές ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, κάλεσε τους οπαδούς του σε πολιτική ανυπακοή και σχολιάζοντας την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: “Πόλεμο θέλετε, πόλεμο θα έχετε”, ενώ απευθυνόμενος στους διαδηλωτές είπε: “Σκάστε τους τα λάστιχα των αυτοκινήτων, σπάστε τους τα τζάμια σε όποιον αδίκως σας τιμωρεί”.

Ανακοίνωσε δε ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να οργανωθεί ακόμα μεγαλύτερη και μαχητικότερη διαδήλωση στα Τίρανα, με αίτημα την διενέργεια των εκλογών του Ιουνίου από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Λάδι στη φωτιά του τεταμένου πολιτικού κλίματος έριξαν τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις δυτικών παραγόντων. Ειδικότερα, ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, Bernd Borchardt, σε χθεσινή ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι στην Αλβανία κυκλοφορούν 2 δισεκατομμύρια “βρώμικα” ευρώ προερχόμενα από ναρκωτικά, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στις επικείμενες εκλογές. Ωστόσο, μετά τον σάλο που προκλήθηκε ανασκεύασε τη δήλωσή του, λέγοντας ότι έκανε αναφορά στο 2013, περίοδο που κυβερνούσε η σημερινή αντιπολίτευση.

Χθες, εξάλλου, επισκεπτόμενος τα Τίρανα ο αρχηγός της ιταλικής υπηρεσίας δίωξης της Μαφίας, Φράνκο Ρομπέρτι, δήλωσε ότι η διακίνηση των ναρκωτικών από Αλβανία προς Ιταλία τριπλασιάστηκε και ότι τα χρήματα από το λαθρεμπόριο πηγαίνουν στη χρηματοδότηση των εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων.