Ο Ολάντ καλεί τους “σημαντικούς” της ΕΕ να συζητήσουν για το μέλλον της

Σύσκεψη Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου

Τους "σημαντικούς" όπως τους χαρακτήρισε της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να καλέσει ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να προετοιμάσουν το μέλλον της Ένωσης των 28 (περιλαμβανομένης ακόμη της Μεγάλης Βρετανίας).

Όπως είπε ο Φρανσουά Ολάντ, στη σύσκεψη που θα γίνει στο Παρίσι στις 6 Μαρτίου θα συζητηθεί η επόμενη μέρα, μετά την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης και θα προετοιμαστούν οι μεταρρυθμίσεις της ΕΕ. Και αυτό θα γίνει όχι με όλα τα κράτη - μέλη της Ένωσης αλλά μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, είπε ότι "δεν είμαστε εμείς οι τέσσερις που θα αποφασίσουμε πώς θα είναι η Ευρώπη. Δεν είναι αυτή η πεποίθηση, αλλά είμαστε τέσσερις σημαντικές χώρες και εναπόκειται σε μας να πούμε τι θέλουμε να κάνουμε μαζί, με τους άλλους".

Και μπορεί ο Ολάντ να μην θεωρεί ότι αποκλείει τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ από αυτή την προετοιμασία, αλλά διαμηνύει ότι το "τραπέζι" δεν έχει θέση για άλλους.

Έτσι, προσκάλεσε στη συνάντηση αυτή τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, και της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η συνάντηση αυτή θα προετοιμάσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη για να εορτασθεί η 60ή επέτειος από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και για να ανανεωθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Οι Ραχόι και Ολάντ προήδρευσαν σήμερα στη Μάλαγα, στη νότια ακτή της Ισπανίας, μιας γαλλοϊσπανικής συνόδου στην οποία συμμετείχαν πολλοί υπουργοί των κυβερνήσεων των δύο χωρών.