ΕΕ και Μεξικό συνασπίζονται κατά του Τραμπ

Επιταχύνουν εμπορικές συνομιλίες με το Μεξικό οι Ευρωπαίοι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό, οι σχέσεις των οποίων με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν να «επιταχύνουν» τις «εμπορικές συνομιλίες» τους για να εκσυγχρονίσουν την οικονομική σύμπραξή τους.

«Παρακολουθούμε μαζί μια ανησυχητική άνοδο του προστατευτισμού σ' όλον τον κόσμο», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ και ο Μεξικανός υπουργός Οικονομίας Ιλντεφόνσο Γκουαχάρντο. Οι δύο αξιωματούχοι αποφάσισαν «να επιταχύνουν τον ρυθμό των συνομιλιών τους ώστε να αποκομίσουν νωρίτερα τα οφέλη απ' αυτές», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ντόναντ Τραμπ φαίνεται να θέλει να ασκήσει μια προστατευτική, ακόμη και εθνικιστική πολιτική, ακόμη και σε βάρος των κύριων εταίρων του, στους οποίους ανήκουν το Μεξικό και η ΕΕ.

Η ΕΕ και το Μεξικό άρχισαν συνομιλίες τον Μάιο του 2016 για να τονώσουν τις εμπορικές ανταλλαγές τους, εκσυγχρονίζοντας μια συμφωνία που είχε τεθεί σε ισχύ πριν από περισσότερο από 16 χρόνια. Ο στόχος ήταν η συμφωνία αυτή να συντονιστεί με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τον Καναδά, τη CETA, την οποία η ΕΕ θέλει να αναγάγει σε πρότυπο.

Σύμφωνα με έναν ευρωπαίο αξιωματούχο ειδικό σε θέματα Λατινικής Αμερικής, το χρονοδιάγραμμα του Μεξικού δεν ήταν τότε πολύ σαφές, όμως «στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, είδαμε από μεξικανικής πλευράς μια αλλαγή στη γλώσσα: "Θέλουμε να το κάνουμε πολύ γρήγορα"».

Δύο κύκλοι διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 7 Απριλίου και από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου. Οι Μάλστρομ και Γκουαχάρντο θα συναντηθούν στο Μεξικό στο χρονικό διάστημα ανάμεσα σ' αυτές τις δύο συνόδους.

Το Μεξικό είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε το 1997 μια συμφωνία οικονομικής σύμπραξης, πολιτικού συντονισμού και συνεργασίας με την ΕΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2000. Η συμφωνία αυτή επέτρεψε να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, με συνέπεια την αύξηση των ανταλλαγών και των επενδύσεων.

Πηγή ΑΠΕ