Μήνυμα Μέι σε Ερντογάν για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

"Τώρα είναι σημαντικό η Τουρκία να διατηρήσει τη δημοκρατία διατηρώντας το κράτος δικαίου", τονίζει η πρωθυπουργός της Βρετανίας

Είναι σημαντικό για την Τουρκία να διατηρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο περσινό στρατιωτικό πραξικόπημα, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε στο προεδρικό μέγαρο, η Μέι είπε πως είναι "υπερήφανη" που η Βρετανία στάθηκε δίπλα στην Τουρκία για την προάσπιση της δημοκρατίας της στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. "Τώρα είναι σημαντικό η Τουρκία να διατηρήσει αυτή τη δημοκρατία διατηρώντας το κράτος δικαίου και υποστηρίζοντας τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε.

Όπως δήλωσε εξάλλου η Τερέζα Μέι, η Άγκυρα και το Λονδίνο συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε μια κοινή ομάδα εργασίας για να προετοιμάσει το έδαφος των εμπορικών συναλλαγών μας μετά το Brexit", ανακοίνωσε η Μέι.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την συνάντησή τους οι Τερέσα Μέι και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας εστίασε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι συζήτησαν το Κυπριακό, καθώς και την κατάσταση στην Συρία και το Ιράκ.

"Πιο στενή συνεργασία κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων"

Η Τερέζα Μέι είχε αργότερα συνάντηση και με τον ομόλογό της της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την συνάντησή τους, ο κ. Γιλντιρίμ είπε: "Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι για πιο στενή συνεργασία κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η ασφάλεια των αεροδρομίων, σε μια εποχή που η τρομοκρατία είναι η πρώτη απειλή, είναι άκρως σημαντική, οπότε αποφασίσαμε, οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας θα συνεργάζονται πιο στενά.

Αποφασίσαμε να αναπύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Στα πλαίσια αυτά θα εκπονήσουμε ένα κοινό σχέδιο ανάπτυξης νέου μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό θα είναι ένα σχέδιο που θα στηριζεται από τις δύο κυβερνήσεις.

Έγινε και ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό. Τώρα που γίνονται έντονες διαβουλεύσεις για επίλυση κι εμείς επιθυμούμε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση και για τις δύο πλευρές. Μια λύση όμως που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και των δύο πλευρών. Κι αυτό περνάει από την διατήρηση των εγγυήσεων και της ασφάλειας που ισχύει.

Η Αγγλία αποφάσισε με δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την ΕΕ. Μετά το Μπρέξιτ θα κάνουμε πιο στενή εμπορική και οικονομική συνεργασία".

Η κ. Μέι ακολούθως τόνισε ότι η Τουρκία τους τελευταίους 18 μήνες δέχεται διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις, όποτε έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

Ευχαρίστησε την Τουρκία για την φιλοξενία 3 εκατομμυρίων προσφύγων και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας και σε θέματα ασφαλείας μεταξύ και των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το προσφυγικό ο κ. Γιλντιρίμ ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να να μοιραστεί τα βάρη και πρόσθεσε ότι με την επιχείρηση-ασπίδα του Ευφράτη επέστρεψαν στις εστίες τους 45.000 πρόσφυγες.

Η κ. Μέι απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε ερώτηση για την διατήρηση του θεσμού των εγγυητριών χωρών στην Κύπρο.

Συμφωνία για την κατασκευή τουρκικών μαχητικών

Παράλληλα, η βρετανική BAE Systems υπέγραψε σήμερα πρωτόκολλο συμφωνίας με την Turkish Aerospace Industries (TAI) για την κατασκευή μιας νέας γενιάς τουρκικών μαχητικών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική κυβέρνηση.

"Η BAE Systems και η TAI (Turkish Aerospace Industries) υπέγραψαν σήμερα ένα 'πρωτόκολλο συμφωνίας' που εγκαθιδρύει έναν συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X", αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

"[Η συμφωνία] σημαδεύει την έναρξη μιας νέας και ενισχυμένης εμπορικής σχέσης με την Τουρκία", δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Το συμβόλαιο, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (125 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στη διάρκεια των επόμενων είκοσι ετών, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Μέι. 

"Η συμφωνία επιβεβαιώνει μια συνεχή συνεργασία για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του αεροσκάφους", διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της BAE Systems, Ίαν Κινγκ.

Ο τουρκικός στρατός εμπλέκεται αυτή την ώρα σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως στη βόρεια Συρία όπου η Άγκυρα ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου επιχείρηση για την απώθηση προς τον νότο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των κουρδικών πολιτοφυλακών.