Διαπραγματεύσεις Τουρκίας – Οτσαλάν για αφοπλισμό των Κούρδων

Σε συνομιλίες με τον ηγέτη των Κούρδων, Αμντουλάχ Οτσαλάν, βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να συνεναίσει στον οριστικό αφοπλισμό των Κούρδων αυτονομιστών. Αυτό αποκάλυψε την Κυριακή ο Γιαλκίν Ακντογάν, σύμβουλος του τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

“Ο βασικός σκοπός αυτών των συναντήσεων δεν είναι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αλλά να πιεστεί η οργάνωση να παραδώσει τα όπλα της” δήλωσε ο Ακντογάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ταράφ.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε, στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι μόνο ο αφοπλισμός του PKK και υπαινίχθηκε ότι η λύση της προσωρινής ανακωχής, όπως αυτή που έχουν κηρύξει οι κούρδοι αντάρτες, αποτελεί απλώς μια ευκαιρία για τους αυτονομιστές να ανασυνταχθούν και να αρχίσουν πάλι χτυπήματα.

Οι δηλώσεις του Ακντογάν έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο ίδιος ο Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή σε ένα νησί έξω από την Κωνσταντινούπολη.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...