Εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο: Οι 3 πιθανότεροι διάδοχοι του Σουλτς

Ταγιάνι , Πιτέλα και Φέρχοφσταντ οι βασικοί διεκδικητές της θέσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Στα τέλη Νοέμβρη του 2016 ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δε θα επιδιώξει συνέχιση της θητείας του στις Βρυξέλλες και τον Ιανουάριο του 2017 θα επιστρέψει στη Γερμανία. Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην πρώτη του ολομέλεια για το 2017 στο Στρασβούργο, θα εκλέξει τον νέο του πρόεδρο, για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Μέχρι σήμερα, επτά ευρωβουλευτές έχουν δηλώσει επίσημα υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου αλλά, σύμφωνα με το Euronews, 3 είναι οι βασικοί διεκδικητές της θέσης: 

Ο κεντροδεξιός Ιταλός πολιτικός Αντόνιο Ταγιάνι, που έχει διατελέσει Επίτροπος Μεταφορών και Βιομηχανίας, έχει το προβάδισμα καθώς υποστηρίζεται από το ΕΛΚ, την πολιτική ομάδα με τη μεγαλύτερη δύναμη.

Iταλός είναι και ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για το Ευρωκοινοβούλιο. Ο Τζιάνι Πιτέλα είναι επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών.

Τρίτος είναι ο 62χρονος φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ και επικεφαλής του MEP, της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου έχουν θέσει επίσης η Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο), η Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), ο Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία) και ο Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία). Υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν και άλλοι ευρωβουλευτές πριν από κάθε ψηφοφορία.

Μετά από μία τρίλεπτη παρουσίαση του κάθε υποψηφίου, την Τρίτη στις 9πμ (ώρα Γαλλίας), θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της μυστικής ψηφοφορίας. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς θα προεδρεύσει των μυστικών ψηφοφοριών.

Η διαδικασία

Η εκλογή του Προέδρου γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν σε ψηφοδέλτιο τον υποψήφιο που προτιμούν και το ρίχνουν στην κάλπη, της οποίας την επίβλεψη έχουν οκτώ ψηφολέκτες, που επιλέγονται μεταξύ των ευρωβουλευτών. 

Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων (50% + 1) εκλέγεται. Λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια δεν υπολογίζονται. 

Εάν δεν υπάρχει νικητής μετά από τον πρώτο γύρο, οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή καινούριοι μπορούν να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και τρίτη φορά, εάν είναι απαραίτητο.

Αν δεν υπάρχει νικητής στην τρίτη ψηφοφορία, οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους πάνε σε τέταρτη ψηφοφορία, όπου ο νικητής αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία. Αν υπάρχει ισοπαλία, ο παλαιότερος υποψήφιος ανακηρύσσεται νικητής.