Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζώντων για τον “δαίμονα” του Reina

Αποφασισμένος να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ο ένοπλος που εισέβαλε στο πιο γνωστό νυχτερινό κλαμπ της Κωνσταντινούπολης

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη στο νυχτερινό κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης όταν λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου ένας ένοπλος εισέβαλε και άρχισε να πυροβολεί με καλάσνικοφ, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους, καταγράφει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters.

Ο Φρανσουά αλ Ασμάρ, από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, διηγείται το πώς έκανε τον νεκρό για να γλιτώσει από τα πυρά του δράστη: “Έριξε μία φορά, οπότε νομίζαμε, νόμιζα ότι ήταν κάποιος θυμωμένος ή μεθυσμένος... Αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ακούσαμε ένα πυροβόλο όπλο. Κρυβόμουν πίσω από το τραπέζι, καθόμουν στο πάτωμα, αλλά ο όμως μου μάλλον ήταν εκτεθειμένος. Μας πυροβολούσε στο πάτωμα... Προσποιήθηκα ότι ήμουν νεκρός για να μη συνεχίσει να μου ρίχνει”.

Ο Γιουνίς Τουρκ, ένας Γάλλος πολίτης με τουρκική καταγωγή, αναφέρει από την πλευρά του ότι ο ένοπλος δε σταμάτησε να πυροβολεί από τη στιγμή που εισέβαλε στο κλαμπ, και μάλιστα ισχυρίζεται ότι έριχνε ασταμάτητα για τουλάχιστον 20 λεπτά. “Νομίζαμε ότι ήταν πολλοί [οι ένοπλοι], γιατί απλά δε σταματούσε. Και υπήρχαν και κάποιου είδους εκρήξεις, πέταξε κάποια εκρηκτικά”, δηλώνει.

Ο 36χρονος Μεχμέτ Γιλάν, μπάρμαν στο Reina εδώ και 12 χρόνια, υποστηρίζει ότι επίτηδες ο δράστης πυροβολούσε προς τα σημεία του κλαμπ που είχαν περισσότερο κόσμο.

“Εισέβαλε και αμέσως κατευθύνθηκε προς τον κόσμο στα αριστερά, που είναι πάντα περισσότερος κόσμος... Αναρωτιέμαι αν είχε έρθει εδώ πιο πριν, γιατί φαινόταν να ξέρει πού να πάει”, παρατηρεί, προσθέτοντας ότι ο ένοπλος πυροβολούσε στην τύχη, αλλά σημάδευε τον κορμό ή το κεφάλι των θυμάτων του, με προφανή σκοπό να σκοτώσει και όχι να τραυματίσει απλά.

Ο Γιλάν, που μίλησε στο Reuters στην κηδεία του συναδέλφου του Φατίχ Τσακμάκ, ενός από τα θύματα της επίθεσης, διηγείται το πώς διέφυγε μαζί με πέντε πελάτες και δύο άλλους υπαλλήλους του Reina από έναν βοηθητικό χώρο, κατεβαίνοντας τις σκάλες και καταλήγοντας σε ένα σημείο στην όχθη του Βοσπόρου, όπου βρίσκεται το κλαμπ. “Συνέχισε να πυροβολεί σε όλη τη διάρκεια. Φώναξα τη βάρκα που μεταφέρει τους πελάτες μας, αλλά συνέχισε να πυροβολεί και προς τη θάλασσα. Η βάρκα δεν μπορούσε να προσεγγίσει”, τονίζει.

Ο 47χρονος Φιλιππινέζος Λίτο Χέρμαν στάθηκε πιο τυχερός, καθώς πλησίαζε στο κλαμπ μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του την ώρα που άρχισαν οι πυροβολισμοί. “Ήμασταν περίπου 100 μέτρα μακριά και αρχίσαμε να βλέπουμε ανθρώπους να τρέχουν προς το μέρος μας. Οι περισσότεροι ήταν πολύ καλοντυμένοι, αν και πολλοί ήταν ξυπόλητοι και έμοιαζαν ταραγμένοι και τρομαγμένοι”, θυμάται. “Βασικά, θα πηγαίναμε σε ένα άλλο κλαμπ, όμως δεν θέλαμε να είμαστε σε έναν πολύ μεγάλο χώρο λόγω των ζητημάτων ασφαλείας, και βρήκαμε το Reina αναζητώντας στο Google το καλύτερο νυχτερινό κλαμπ της Κωνσταντινούπολης. Νομίζαμε πως το πιο ακριβό κλαμπ θα είχε καλύτερη ασφάλεια”.

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του Reina, Μεχμέτ Κοτσαρσλάν, υποστηρίζει ότι τα μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η αστυνομία εν όψει της Πρωτοχρονιάς ήταν δρακόντεοα. “Πραγματικά δεν ξέρω πώς αυτός ο δαίμονας, δεν μπορώ καν να τον αποκαλέσω τρομοκράτη, κατάφερε να φτάσει εδώ παρά όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας”, υπογραμμίζει.

Την “απάντηση” τη δίνει ο Τουρκ: “Όταν είναι αποφασισμένοι, είναι αποφασισμένοι και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα”. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως γι' αυτόν η επίθεση δε σημαίνει ότι θα σταματήσει να επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη. “Για μένα η Κωνσταντινούπολη είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου και θα συνεχίσω να έρχομαι ξανά και ξανά”, ξεκαθαρίζει.